Paks II.: Folytatódik az együttműködés a nyugati beszállítókkal

fotó: Paks II. Zrt.
2022. Április 12. 15:00
A beruházás nyugat-európai és amerikai beszállítói egyértelműen kinyilvánították, hogy folytatni kívánják az együttműködést a Paks II. projektben.

Süli János, a Paks II. projektért felelős tárca nélküli miniszter a Paks II. Zrt. hivatalos oldalán úgy fogalmazott, azzal, hogy megkapták a bizalmat a további munkára, a magyar választók letették a voksukat az atomenergia és a Paks II. projekt mellett is, hiszen a kormány egyértelműen kinyilvánította, hogy az ország biztonságos energiaellátásához ez nélkülözhetetlen. Kiemelte, hogy hazánk energiamixében fontos szerepet szánnak az atomenergiának, amelyet az Európai Bizottság rendelettervezete is zöldnek minősített. 

A miniszter elmondta, a nukleáris termelés az olcsó áram garanciája, a Magyarország által vállalt klímacélok teljesítése pedig elképzelhetetlen a két új blokk nélkül.

Süli János arra is kitért, hogy az elmúlt napokban egyeztetett a Paks II. beruházás nemzetközi beszállítóival, akik arról tájékoztatták, hogy tovább folytatják a munkát a paksi projektben, hiszen az Oroszországot sújtó nemzetközi szankciók nem érintik az atomenergetika területét.

-A beruházás nemzetközi együttműködésben valósul meg. A turbinát az amerikai–francia GE–Alstom, az irányítástechnikát a francia–német Framatome-Siemens konzorcium szállítja- részletezte a miniszter. 

A projekt előrehaladásáról szólva Süli János hozzátette, hogy a Paks II. Zrt. kérelme alapján az Országos Atomenergia Hivatal öt évvel meghosszabbította a telephelyengedély időbeli hatályát az előírt feltételek változatlanul hagyása mellett. Az építési-szerelési bázison létesülő építmények több mint felére megkapta az építési engedélyt a társaság, és a közeljövőben újabb dokumentumok kiadása várható, amelyek birtokában elkezdődhet a projekt második, létesítési fázisa. 

 

(Paks II.Zrt)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ