59 év után először nem II. Erzsébet nyitja meg a brit parlament ülésszakát

illusztráció: Your Royals/Facebook
2022. Május 10. 13:30
II. Erzsébet királynő, epizodikus mozgásszervi problémák miatt lemondta a brit parlament 2022/23-as ülésszakának megnyitását, írja a királyi udvar közleménye alapján a BBC. 1963 óta ez lesz az első alkalom, hogy a királynő kihagyja a ceremóniát.

A telex adta hírül, miszerint a 96 éves uralkodót a trónörökös, Károly herceg helyettesíti majd a keddi eseményen a Lordok Házában. Ő fogja elmondani az éves ülésszakmegnyitó legfontosabb attrakciójának számító uralkodói beszédet, a "Queen's/King's Speech" is.

Ezt a beszédet ugyan a mindenkori uralkodó szokta felolvasni, a szöveget azonban nem ő, hanem az aktuális kormány írja meg. A Queen's Speech valójában a kormány következő ülésszakra tervezett programjának és a bevezetni kívánt új törvényeknek a bemutatására szolgál, közölték.

A királynő 70 éves uralkodása alatt mindössze kétszer, 1959-ben és 1963-ban hagyta ki a beszédet, terhesség miatt. II. Erzsébet már hónapok óta mozgásszervi problémákkal küzd, illetve február végén a koronavírust is elkapta, így az elmúlt hónapokban számos nyilvános szereplését le kellett mondania. A királynő egyre gyakrabban kénytelen kerekesszékkel közlekedni, azt viszont nem szeretné, hogy a nyilvánosság így lássa őt, tájékoztatnak.

Mint írják, a királyi udvarból néhány hete az is kiszivárgott, elképzelhető, hogy a királynőnek ki kell majd hagynia platinajubileumi ünnepségének egyes eseményeit is, ezért csak a rendezvények napján fogják megerősíteni a királynő részvételét.

II. Erzsébet trónra lépésének 70. évfordulóját június 2. és 5. között, egy négynapos hosszú hétvégén ünneplik, melyet a brit történelem egyik legjelentősebb eseményként harangoztak be.

 

(Telex)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ