Áthelyezték a sütőolaj konténert Szekszárdon a Csokonai utcában

fotó: szekszard.hu
2022. Május 11. 16:00
A Csokonai utca 1. szám helyett a jövőben néhány méterrel arrébb, a Csokonai utca 11. szám előtt található a sütőolaj-gyűjtő konténer, tájékoztat Szekszárd MJV Önkormányzata.

A lényeg nem változik, továbbra is 11 helyen van lehetősége Szekszárdon a lakosságnak beönteni a használt sütőolajat  a tárolókba, informál a város honlapja.

Mint írják, a gyűjtőkben keletkezett olaj és zsíradék után a városnak bevétele is keletkezik, amit közösségi célokra fordíthatnak. A megyeszékhelyek közül elsőként Szekszárdon épült ki olyan közterületre telepített hálózatos OilPlan800-as gyűjtőpontrendszer, mely a lakosság számára könnyen elérhető. A városban  2021. november 11-én a Piac téren indult el a gyűjtőrendszer, melynek segítségével a lakosság egyszerűen adhatja le a súlyosan környezetkárosító anyagot.

A 100%-ban hazai tulajdonú Biotrans Kft. magyarországi feldolgozóüzemekbe juttatja el előkezelést követően a lakosságtól összegyűjtött anyagot, így a hazai körkörös gazdaság ezáltal is erősödik, hangsúlyozzák. A CseppetSem! Program, társadalmi felelősségvállalási ütemterve nyomán anyagi visszatérítést is ad a résztvevő partnereknek, így Szekszárdon egy eredményes gyűjtést követően évi több millió forint juthat helyi célok megvalósítására, közölték.

A használt sütőolaj és sütőzsiradék rendkívül káros hatást fejt ki, az élővízbe jutva károsítja a vízi élőlényeket, a talajba jutva károsítja a talajflórát.
A csatornahálózatba és a szennyvíztisztítókba kerülve súlyos üzemzavart és üzemeltetési többletköltséget okoz, míg szelektíven gyűjtve 100%-ban újrahasznosítható: biodízel alapanyag készül belőle.

A CseppetSem! Programban a sütőolajon kívül sütőzsiradék, kókusz- és pálmaolaj is leadható. A rendszer „cseppmentes”, az olajat, vagy zsiradékot lezárt csomagolásban, műanyag palackban vagy befőttesüvegben kell a gyűjtőkbe helyezni.

A gyűjtőpontok egy internetes térképen is elérhetők erre a linkre kattintva.

 

(Szekszárd.hu)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ