Tolna megyei tűzoltók is teljesítették a „Pump and Run” kihívást

fotó: Kovács Andrea (Bács MKI)
2022. Május 13. 09:00
Az idén immár hetedik alkalommal rendezték meg a „Pump and Run” Országos Bajnokságot. A tűzoltóknak szervezett erőnléti versenyt az Alföld közepén, a kecskeméti Vízmű-dombon tartották.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében Csikos Bence tűzoltó őrmester, Gulyás István tűzoltó főtörzsőrmester, Turcsán Márk tűzoltó őrmester és Turcsán Tamás tűzoltó őrmester állt rajthoz, tájékoztatnak.

Mint írják, az erőpróba első része a maximum ismétlésszámra törekvő fekvenyomásból (Pump), a második része pedig a teljes védőfelszerelésben dombra való felfutásból (Run) állt.

(a fotón Turcsán Márk tű. őrmester Tolna MKI Paks HTP)

A kecskeméti Vízmű-domb, vagy más néven Benkó-domb a Széchenyi-város nevű városrészben található, amelyet a mellette lévő csónakázó tó kotrásakor kitermelt földből emeltek 1976 és 1986 között. Helyi jelentőségű, védett természeti terület, a domb a térség legmagasabb pontja.

(fotó: Kovács Andrea (Bács MKI))

A fekvenyomást a nőknek huszonöt, a férfiaknak hatvan kilogrammos kétkezes súlyzóval, fekvenyomópadon kellett teljesíteniük. Ezután öt percen belül teljes védőfelszerelésben, bevetési védőruhában, védőcsizmában, védősisakban és speciális tűzoltó védőkesztyűben, hátukon acélpalackos légzőkészülékkel és két tömlővel a kézben álltak a futás rajtjához, és vágtak neki a hétszáz méteres pályának. Hétszáz méter nem olyan hosszú táv, gondolhatják többen. Ez a hétszáz méter azonban egy háromszázötven méteres sík, és egy szintén háromszázötven méteres emelkedő szakaszból áll, körülbelül ötven méter szintkülönbséggel, olvasható a beszámolóból.

(a fotón Turcsán Tamás tű. őrmester Tolna MKI Paks HTP)

Azt is figyelembe kell venni, hangsúlyozzák, hogy a védőfelszerelés összsúlya, amellyel a távot teljesíteni kellett, megközelítette a harminc kilogrammot, a tömlők pedig még plusz tíz kilogrammot jelentettek. Ezt a nem mindennapi kihívást az országból negyvenen, nők és férfiak egyaránt teljesítették.

A tűzoltók a munkájuk során sokszor kerülnek olyan helyzetbe, amikor gyors, felelősségteljes döntéseket kell hozniuk, vagy a fizikai állóképességüket teszi próbára egy-egy feladat. Az aktív sportolás, a versengés és az egészséges életmód hozzájárul ahhoz, hogy az ember kritikus helyzetekben is jól tudjon teljesíteni. Ez a verseny remek alkalmat teremtett a pszichikai és a fizikai teljesítőképesség maximumának megtapasztalására.

 

 (Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ