Kétnapos rendezvénnyel köszönte meg az ápolók áldozatos munkáját a Tolna Megyei Balassa János Kórház

fotó: Mautner Márta/Rádió Antritt
2022. Május 13. 14:00
Az Ápolók Napja alkalmából tartottak megemlékezést a Tolna Megyei Balassa János Kórház ápolói a Szent Vince rendi irgalmas nővérek síremlékénél csütörtökön délután Szekszárdon az alsóvárosi temetőben. A megemlékezést követő napon kiosztották a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara valamint a Magyar Ápolási Egyesület díjait, elismeréseit és megválasztották az „Év szakdolgozóját”.

Az ápolás szent és tiszta hivatás, hiszen a szenvedőnek enyhülést, a haldoklónak könnyebbséget, a gyógyulónak életet ad. De szent és tiszta hivatássá csak az emberszeretet teheti”- mondta egykor Florence Nightingale, a lámpás hölgyként is emlegetett angol ápolónő, a modern ápolási tevékenység és az ápolástudomány megalapítója.

Világszerte 1974-óta, Magyarországon 1982-óta május 12-én, Florence Nightingale születésének évfordulóján tartják az Ápolók Nemzetközi Napját, az egészségügyi dolgozók ezen a napon őrá és az ápolónők áldozatos munkájára emlékeznek.

(A szekszárdi "szürke nénék" síremléke Szekszárdon az alsóvárosi temetőben. fotó: Mautner Márta/Rádió Antritt)

A Tolna Megyei Balassa János Kórház ápolói, először 2009-ben koszorúzták meg a szekszárdi kórház első betegápoló nővérei, a Szent Vince rendi irgalmas nővérek, vagy ahogy a helybeliek hívták őket, a „szürke nénék” sírhelyét a szekszárdi alsóvárosi temetőben. Minden évben május 12-én elzarándokolnak a sírhoz, hogy leróják tiszteletüket és megáldják a sírhelyet, amelyet a tavalyi évben a Balassa-kórház, a Magyar Ápolási Egyesület Tolna Megyei Szervezete, a Betegápolásért Alapítvány, a Kórházlelkészség és a Szekszárd-Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület összefogásának eredményeként, sikerült felújítani.

(fotó: Mautner Márta/Rádió Antritt)

- Számunkra, kórháziak számára ennél a sírnál megállva a világnap egy picivel többet is jelent. Ez a hely és ez az idő többszörösen is összeköti a múltat a jelennel. A mai nap nekünk nemcsak a Florence Nightingale és szellemi öröksége előtti tisztelgésé, hanem a mi kórházunkban, a mi munkánkat, egy régebbi korban, önfeláldozóan, életpályaként választó elődökre, az irgalmas nővérekre való emlékezésé is. Akiket mi leginkább csak szürke néneként emlegetünk, ha róluk beszélünk. Mert beszélünk róluk, ápoljuk emléküket- mondta Egléné Fekete Zsuzsanna a Tolna Megyei Balassa János Kórház sajtóreferense a megemlékezésen.

Kaczián János nyugalmazott levéltári főtanácsos, beszédében felidézte a szürke nénék tevékenységeit. Elmondta, a szekszárdi Szent Vince rendi irgalmas nővérek, amelynek síremléke mellett megemlékezünk, a keresztény szeretet leányainak rendje volt. Nevüket a szürkéskék ruhájukról kapták, a szürke nénék inkább kedves becenév volt, mindenki szeretettel és hálával gondolt rájuk.

(fotó: Mautner Márta/Rádió Antritt)

Szekszárdon kívül Egerben és Veszprémben voltak nagyobb számban tevékenyek, betegápoló munkájukért fizetést, ruhát, élelmet és lakást is kaptak, számuk megközelítette az 1000 főt az országban, ismertette a történész.

Kaczián János történelmi összefoglalója után, a jelenlévők is megoszthatták saját személyes történeteiket a nővérekről, többen éltek is ezzel a lehetőséggel.
Egy édesanya mesélt egy itt nyugvó szekszárdi szürke nénéről, aki megmentette fia életét, amiért így 60 évvel később sem tud elég hálás lenni, mondta.

(fotó: Mautner Márta/Rádió Antritt)

A megemlékezés végén, Molnár Erik atya, a Szekszárdi Római Katolikus Plébánia káplánja megáldotta a sírhelyet, ahová mindenki elhelyezhette az emlékezés és hála virágait.

Az ápolók és hivatásuk előtti tisztelgés pénteken délelőtt a Vármegyeházán folytatódott. A Tolna Megyei Balassa János Kórház 3 évtizede, az Ápolók világnap alkalmából ünnepséget rendez, hogy kifejezze tiszteletét az egészségügyi szakdolgozói munkát hivatásul választó kollégái iránt. Ebben az évben is sor került a legjobbak elismerésére, a Balassa-kórház vezetése, valamint a társrendező megyei szakmai szervezetek hagyományosan ezen az ünnepségen adják át kitüntetéseiket a kórház tavalyi évben kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó dolgozóinak.

(fotó: Mautner Márta/Rádió Antritt)

A rendezvényen a köszöntő beszédeket Horváth Kálmán kormánymegbízott, a Tolna Megyei Kormányhivatal vezetője és Gyurkovics János Szekszárd MJV Önkormányzatának alpolgármestere nyitotta meg, őket követte a Tolna Megyei Balassa János Kórház főigazgató-főorvosa. Dr. Németh Csaba beszédében kifejtette, a járvány miatti kényszeres kihagyást követően külön öröm számukra, hogy újra személyes részvétellel is megünnepelhetik és megadhatják a tiszteletet az ápolóiknak.

(fotó: Mautner Márta/Rádió Antritt)

Pappné Kozma Krisztina, a Tolna Megyei Balassa János Kórház ápolási igazgatója kérdésünkre elmondta, az elmúlt évben a Covid miatt a kórház minden szervezeti egysége kapott elismerést a kritikus helyzetben történő helytállásukért.

(fotó: Mautner Márta/Rádió Antritt)

Idén visszatértek ahhoz a hagyományhoz, hogy az osztályokon a főnővérek, főorvosok és a munkatársak javaslatai alapján érkeztek be a felterjesztések és egy bíráló bizottság döntött arról, kik és milyen kitüntetésben részesülnek.   

(fotó: Mautner Márta/Rádió Antritt)

Főigazgatói dicséretben részesült:

 • Ferger Ferenc a Radiológiai osztály munkatársa
 • Könczöl István, a Központi Műtő műtőssegédje
 • Krekóné Makker Mária, az Urológia–Gégészet Mátrix osztály szakdolgozója
 • Póti Edina, a Rendelőintézet munkatársa
 • Reibl Mónika, a Bőrgyógyászati Osztály munkatársa
 • Szigeti Tímea felnőtt szakápoló, az 1-es Belgyógyászati Osztály munkatársa
 • Todorovné Piácsek Mária laborasszisztens, a Labordiagnosztikai osztály munkatársa

A Magyar Ápolási Egyesület dicsérő oklevelét vehette át:

 • Erős Ferencné, a rendelőintézeti neurológiai szakrendelő munkatársa
 • Pápainé Mayer Anikó, a Sebészeti Osztály munkatársa
 • Feiglné Koós Gabriella, az Ápolási igazgatóság jogi tanácsadója, a Magyar Ápolási Egyesület leköszönő Tolna megyei elnöke

Miniszteri dicsérő oklevelet kapott:

 • Pék Györgyi, a kórház foglalkozás egészségügyi szolgálatának szakmai vezetője

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Tolna Megyei Balassa János Kórház vezetésével egyetértésben, munkája elismeréséül,
az „Év szakdolgozója” kitüntető címet adományozta:

 • Plesz Éva diplomás ápolónak, az Újszülött osztály osztályvezető ápolóhelyettesének
radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ