30 éve a szeretet szolgálatában- szentmisével ünnepelt a Máltai Szeretetszolgálat Szekszárdi Csoportja

fotó: Mautner Márta/Rádió Antritt
2022. Május 14. 09:00
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szekszárdi csoportja 1992. március 18-án alakult, dr. Ternák Gábor, akkori országgyűlési képviselő kezdeményezésére. Napjainkban 28 fővel működnek, de folyamatosan csatlakoznak hozzájuk önkéntesek, akik segítik munkájukat.

Május 13-án ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szekszárdi csoportja. Az elmúlt három évtized fontosabb állomásait, Hesz Zoltánné a csoport vezetője elevenítette fel.

Elmondta, az első időben, abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy maguk mellett tudhatták Zichy Mária Terézia grófnő támogatási bizalmát.

A grófnőről elnevezett alapítvány ír róla, miszerint Zichy Mária Terézia 1956-ban hagyta el az országot, de 1994-ben, amikor férje a Német főnemesi családból származó Freiherr von Twickel Clemens August, a régi Zichy birtokok környékén, Szekszárdon vásárolt földeket, első dolgai közé tartozott, hogy felvegye a kapcsolatot a helyi máltai szervezettel. Igyekezett a város és a környék rászorulóin is segíteni, akik aktív közbenjárására jelentős anyagi támogatásokat kaptak a németországi Máltai Segélyszervezettől, de személyes adományai is nagyvonalúak voltak. A szekszárdi Zrínyi Miklós Általános Iskola szegény sorsú diákjai éveken keresztül az ő jóvoltából kaphattak tartalmas reggelit. Különböző ünnepek alkalmával a város hajléktalanjairól rendszeresen meleg étellel gondoskodott. Szekszárd 9 iskolájának 250 nehéz körülmények között élő gyermeke köszönhette neki új pár cipőjét 1997 januárjában. A környék árvízkárosultjait jelentős pénzadománnyal támogatta. Éveken keresztül nagyvonalúan segítette Szekszárd önkormányzatát, hogy az erdélyi Nagyenyeden élő gyermekek rendszeres Tolna megyei nyaraltatása megvalósulhasson. A város jótékony célú Erzsébet báljának fővédnökeként és személyes adományaival is éveken keresztül többszáz nehéz körülmények között élő családnak biztosított karácsonyi élelmiszercsomagokat. Ennek elismeréseképp Szekszárd városa posztomusz díszpolgárává választotta. 2000. május 19-én, 57 évesen hunyt el Németországban.

Hesz Zoltánné hangsúlyozta, hasonlóan gróf Zichy Mária Teréziához, nekik is az a feladatuk, hogy gyűjtsék az adományokat és azokat szétosszák a rászorulók között. Eleinte jótékonysági rendezvényeken keresztül jutott adományokhoz a szervezet, manapság már nagyon sok mindent behoznak hozzájuk.

(illusztráció: Máltai Szeretetszolgálat Szekszádi Csoportja/Facebook oldala)

-Jelentős bevételi forrásunk, hogy a Spar áruházlánccal évek óta együttműködésben vagyunk. Minden év decemberében megrendezzük az „Adni jó, adni öröm” című kampányunkat. Az emberek nagyon segítőkészek, olyan óriási élelmiszerkészlet halmozódik fel ezeken a gyűjtéseken, hogy az év minden hónapjában tudunk segíteni belőle a rászorulókon- közölte.

A Máltaiak szekszárdi csoportja jelenleg 200 családot és kisnyugdíjast segít, de a tavalyi évben több mint 900 olyan esetük volt, amikor valaki bejött hozzájuk és segítségért kért tőlük. Az élelmiszer adományozás mellett minden hónap első keddjén ruhaosztást is tart a szervezet, ha valaki különleges kéréssel fordul hozzájuk, azt is megpróbálják megoldani, tájékoztatott a vezető.

(illusztráció: Máltai Szeretetszolgálat Szekszádi Csoportja/Facebook oldala)

Ez persze fordítva is igaz tette hozzá, amennyiben például valaki felajánl tűzifát, vagy valamilyen háztartási eszközt, gépet, akkor megkeresik hozzá a leginkább rászoruló családot.

-Tevékenységünk nagyon szerteágazó. Tavaly júliusban átvette a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az Ezüstfenyő időskorúak otthonát Szekszárdon, velük is nagyon aktív kapcsolatot ápolunk. Közös imaórákat tartunk, részt veszünk a rendezvényeiken és olyan szeretettel fogadnak, mintha a testvéreinkhez mennénk látogatóba-.

(fotó: Mautner Márta/Rádió Antritt)

A 30 éves jubileumot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szekszárdi csoportja szentmisével ünnepelte pénteken a Béla Király téri Belvárosi Plébániatemplomban. Az istentisztelet során megtörtént az új tagok ígérettétele, valamint a régi tagok ígéretének megújítása, megerősítése.
A közös gyertyagyújtást követően megáldották a máltai zászlót, majd az ünnepély zártkörű megemlékezéssel ért véget a Plébánia közösségi házában.

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ