Ukrajna megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált

Fotó: Marco Bertorello / AFP
2022. Május 15. 09:00
A győzelem nemcsak a Kalush Orchestra daláról szólt, hanem szimbolikus kiállás is volt az országgal, amely ellen háborút indított Oroszország.

A Kalush Orchestra ukrán folk-rap formáció nyerte az idei Euróvíziós Dalfesztivált, melyet az olaszországi Torinóban rendeztek meg – írja a Sky News.

A Kalush Orchestra nevű rap-folk együttes különleges engedéllyel hagyhatta el a háború sújtotta Ukrajnát – már ez is jelzi, hogy az idei Eurovíziós Dalfesztivál döntője a daloknál sokkal többről szólt. A Torinóban megrendezett döntőn a fellépésüket ezzel a kéréssel zárták: „Kérjük, segítsenek Ukrajnán, segítsenek Mariupolon, segítsék az Azovsztalt most.”

A nyertes dalt IDE KATTINTVA nézheti és hallgathatja meg.

A Kalush Orchestra végül 631 ponttal végzett az élen, megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratva a Stefania című dallal.

Második helyen az Egyesült Királyság versenyzője, Sam Ryder végzett, ezzel hazája legjobb eredményét érte el 1998 óta. A Space Man című dala a Queen és Elton John számainak a hangulatát idézte meg.

A harmadik helyet Spanyolország szerezte meg Chanel Terrero SloMo című produkciójával. 2014 óta ez Spanyolország első top 10-es helyezése, vagyis nagy visszatérésnek számít ez is.

A negyedik helyre Svédország, az ötödik helyre Szerbia futott be.

Oroszországot kitiltották az idei Eurovíziós Dalfesztiválról, a szervezők szerint a háborút indító ország részvétele rossz fényt vetett volna a rendezvényre.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a győzelem után leszögezte: mindent megtesznek annak érdekében, hogy Ukrajna a 2023-as dalverseny házigazdája legyen. A hagyományok szerint ugyanis a következő dalfesztiválnak mindig az előző nyertese ad otthont.

A Twitteren olyan javaslat is érkezett, hogy amennyiben a jelenleg háború sújtotta Ukrajna nem tudná megrendezni a dalfesztivált, akkor a második helyen záró Egyesült Királyságnak kellene otthont adnia az eseménynek.

Ben Wallace brit védelmi miniszter ezzel kapcsolatban úgy reagált:  Így vagy úgy, de Ukrajnában lesz!

 

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ