Beiktatták az új köztársasági elnököt

Fotó: Facebook
2022. Május 15. 11:00
Novák Katalin köztársasági elnök nagyon határozott üzeneteket fogalmazott meg beiktatása napján.

Beiktatták Novák Katalin köztársasági elnököt. Magyarország államfője hivatalos Facebook-oldalán fejezte ki köszönetét mindenkinek, aki részt vett a beiktatási ünnepségen.

Köszönöm, hogy ma ennyien együtt lehettünk - személyesen, szívben, gondolatban." - írja bejegyzésében angol nyelven is Novák Katalin.

Novák Katalin köztársasági elnök beiktatását szombaton Budapesten, a Kossuth Lajos téren tartották.

Novák Katalin beszédében tíz pontba szedve ismertette az ukrajnai háborúval kapcsolatos gondolatait. A putyini agresszió elítélése mellett kijelentette: Magyarország örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre. A magyarok békét akarnak – mondta, követelve a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését.

Jelezte: Magyarország nem semleges, “az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk”, az EU és a NATO tagjaként vállalt kötelezettségeinek Magyarország eleget tesz.

Az államfő közölte azt is:  Magyarország nem mond le szuverenitásáról, támogatja Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez.

Úgy fogalmazott: Magyarország kész áldozatot hozni a békéért, és nem akadályozza szövetségeseink áldozathozatalát, de nem egyezik bele olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyaroktól, mint amekkora fájdalmat okoznak az orosz agresszornak.

Novák Katalin a béketárgyalások folytatása érdekében közvetítő szerepet ajánlott fel, és kiállt az ukrajnai magyarság érdekeiért is.

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ