Emlékfát ültettek a kórházi dolgozók, a januárban elhunyt dr. Szily Ferenc radiológus főorvos tiszteletére

fotó :Tolna Megyei Balassa János Kórház
2022. Május 18. 14:00
A facsemetét Szily főorvos úr egykori közvetlen kollégái, a radiológiai osztály dolgozói ajánlották fel.

Az eseményről, melyre egy április végi, borongós-esős pénteken, a Tolna Megyei Balassa János Kórház parkjában került sor, most adott hírt az egészségügyi intézmény. Mint írják, a munkatársak, a kórházvezetés és a Szily család tagjai közösen ültették el az atlaszcédrus-facsemetét, a 2022. januárban elhunyt dr. Szily Ferenc radiológus  főorvos emlékére.

(A Szily család tagjai is jelen voltak a faültetésen. fotó: Tolna Megyei Balassa János Kórház)

A megemlékezésen Dr. Németh Csaba, a Tolna Megyei Balassa János Kórház főigazgatója elmondta, milyen fontosnak tartja, hogy ezzel a gesztussal folytatódik az a néhány éve a munkatársak által kezdeményezett hagyomány, hogy a kórház több mint 200 éves múltjában, fejlődésében jelentős szerepet betöltött orvosok és egyéb területen dolgozók emlékét emlékfák ültetésével megőrizzék.

A főigazgató kiemelte, hogy „Feri bácsi” élete és kórházban töltött éveinek száma – 97 évet élt és 67 évet dolgozott első és egyetlen munkahelyén – már faévekben is mérhető. Ezért is örül annak, hogy ez az atlaszcédrus-csemete a kórházpark központi részén kapott helyet, ahol várhatóan majd hatalmas fa válik belőle, olyan, ami a 60, 70, 90 év múlva alatta állókat is méltóképpen fogja emlékeztetni arra az emberi tartásra, a munka és az intézmény iránti elkötelezettségre, ami dr. Szily Ferencet jellemezte.

(fotó: Tolna Megyei Balassa János Kórház)

A facsemetét felajánló kollégák elmondták, hogy ugyanez a gondolat vezérelte őket is, amikor a hagyományt megtartva, a kórház főkertészével kiválasztották a megfelelő, a park növényzetébe is beleillő facsemetét.

A Szily-testvérek meghatottságuknak adtak hangot, mint mondták, a fa helye nemcsak azért különösen jó választás, mert a park központi részén sokan kísérhetik figyelemmel növekedését, hanem azért is, mert annak az útvonalnak mentén áll, amerre édesapjuk több, mint 60 éven át, minden nap, pontosan déli 12 órakor a rendelőintézetből a kórházi étkezdébe indult.

A parkban, az emlékfák tövében elhelyezett arborétumtáblák tájékoztatják az arra járókat arról, hogy melyik növényt ültették a munkatársak felajánlása alapján, egy-egy neves kolléga emlékére. Szily főorvos úr emlékfája nemcsak a közösséget és a kórházparkot, Szekszárd belvárosának legnagyobb, helyi védelem alatt álló zöldterületét teszi gazdagabbá, hanem a park többi növényével együtt, a város levegőjének megtisztításában, az itt lakók egészségének megőrzésében is fontos szerepe lesz, hangsúlyozták a kórház dolgozói.

 

(Tolna Megyei Balassa János Kórház)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ