Kaczián János helytörténész, nyugalmazott levéltáros vehette át idén a Wosinsky-emlékplakettet

fotó: Mautner Márta/Rádió Antritt
2022. Május 19. 09:00
A Múzeumi világnap alkalmából, május 18-án rendezték a Wosinsky emléknapot a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Csötönyi László, Szekszárd MJV Kultúra, Civil szervezetek, Városmarketing Bizottságának elnöke, aki ünnepi beszédében kiemelte, egy múzeumban olyan világba csöppen az ember, ahol a vágyait és az álmait is felfedezheti. Mint mondta, kisiskolásként többször ellátogatott a Wosinsky Megyei Múzeumba, ahol számos rendezvényen részt is vehetett.

(fotó: Mautner Márta/Rádió Antritt)

A képviselő szavait követően az önkormányzat nevében Murvai Árpád és Csötönyi László helyezték el az emlékezés virágait, majd Ódor János Gábor, a múzeum igazgatója is lerótta tiszteletét az intézmény névadójának szobra előtt.

(fotó: Mautner Márta/Rádió Antritt)

A rendezvény a múzeum könyvtárában folytatódott, ahol dr. Vizi Márta régész, főmuzeológus, a Szekszárdi Múzeumpalota születése címmel tartott előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

(fotó: Mautner Márta/Rádió Antritt)

Ódor János Gábor a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója, a díjátadó elött osztott meg pár gondolatot a rendezvénnyel kapcsolatban.

-A Múzeumi világnap kiváló alkalom, hogy a világ számos országába a múzeumok megmutassák önmagukat, az adott településhez való kötődéseiket még jobban ki tudják fejezni. Nálunk ez különösen fontos, hiszen ezen a napon, 33 esztendővel ezelőtt vette fel az intézmény a múzeumalapító Wosinsky Mór nevét, aki római-katolikus plébános volt, több akadémiának a tagja, egy tudós férfi, múzeumalapító, tevékenysége megkérdőjelezhetetlen. Az ő személye, az ő személyisége a mai napig egy kiváló példa a mai kor számára- hangsúlyozta a múzeum igazgatója.

Hozzátette, tíz éve hagyomány náluk, hogy ezen a napon adják át a Wosinsky-díjakat és az emlékplakettet azoknak a személyeknek, akik sokat tettek a szekszárdi múzeum tevékenységének támogatásáért.

A múzeumi dolgozók közül ketten Wosinsky-díjban részesültek, ami anyagi elismerést jelent, tájékoztatott az igazgató.
A díjakat Rubányi Anita múzeumpedagógus és Tóth Gábor régész vehette át.

(fotó: Mautner Márta/Rádió Antritt)

A Wosinsky-emlékplakettet, ami a legnagyobb múzeum által adható erkölcsi elismerés, idén Kaczián János, helytörténész, nyugalmazott levéltáros kapta.

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ