Hetven éves hidegrekord dőlt meg ma hajnalban az országban

illusztráció: Országos Meteorológiai Szolgálat
2022. Május 19. 11:00
Május 19-én a kora reggeli órákban számos településen fagypont alá süllyedt a hőmérő higanyszála.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Facebook oldalán jelent meg ma reggel a hír, miszerint a Kárpát-medencét kitöltő hűvös, nyugalomba jutott levegő és a derült, szélcsendes éjszaka együtt azt eredményezte, hogy több mérőállomáson is gyengén fagyott 2 méteres magasságban.

A csúcs hova máshova is került volna, mint az ország északi pontján elhelyezkedő Zabar településre, ahol -1,2 fokig süllyedt kora reggelre a hőmérséklet, írják. Ezzel pedig 0,1 fokkal alulmúlta az 1952-ben ezen a napon Fügödön mért -1,1 fokos országos csúcsot.

(illusztráció: Országos Meteorológiai Szolgálat)

A negatív rekord másik érdekessége, hogy ugyanabban az időpontban az országban erősen inverziós volt a légrétegződés, ez azt jelenti, hogy a magasabban fekvő helyeken jóval enyhébb volt a reggel, tájékoztat az időjárási portál. Ezt érezhettük többek között a Dunántúli-középhegységben, a Mecsekben, a Budai-hegységben, a Mátrában és a Bükkben is, ahol a 11 fokot is meghaladta a ma hajnalban mért hőmérséklet.

Az OMSZ pár órával későbbi jelentése szerint a néhol előforduló hűvös hajnalt gyors melegedés követi, délután már elég lesz a póló is. Derült, száraz idő várható csütörtökön, a délies szél a Dunántúlon megélénkül, északnyugaton meg is erősödhet. Általában 25, 26 fok körül alakul a hőmérséklet. Ilyenkor a legkönnyebb megfázni, öltözzünk rétegesen, figyelmeztetnek.

 

(Országos Meteorológiai Szolgálat)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ