A biztonságos online vásárlásra hívja fel a figyelmet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

illusztráció: pixabay
2022. Május 20. 15:00
Az utóbbi időben újra megszaporodtak az internetes csalások Tolna megyében. A rendőrség hasznos tanácsokkal próbál segítséget nyújtani a lakosságnak az esetek visszaszorítása érdekében.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK) két, a közelmúltban történt esetről adott ki közleményt, miszerint egy 41 éves dunaföldvári nő tett feljelentést, mert internetes csalás áldozatává vált. Egy weboldalon meghirdetett kerti traktort szeretett volna megvásárolni ezért az eladóval telefonon felvette a kapcsolatot. Az ismeretlen személy a 340 ezer forintos gépre 150 ezer forint előleget kért, amelyet a vevő a megadott bankszámlára előre el is utalt. Ezt követően 2022. május elején a feljelentő férje az eladó által megadott címre utazott, hogy a traktort átvegye, de ott nem lakott a hirdető, és senki nem is hallott még róla. Az eladót többé telefonon sem lehetett elérni, derült ki a rendőrségi jelentésből.

Hasonlóan vált bűncselekmény áldozatává egy 43 éves paksi férfi is, aki 2022. május közepén egy online adás-vételi oldalon eladásra kínált használt árokásó gépet szeretett volna megvásárolni. A hirdetővel felvette a kapcsolatot, majd a vételár egy részét az eladónak előre elutalta. Ezt követően a megvásárolt eszközt hiába várta, azt részére nem küldték el, és az eladó is elérhetetlenné vált. A bűncselekménnyel az ismeretlen elkövető 440 ezer forint kárt okozott a károsultnak.

Az internetes vásárlásnak alapvetően két fajtája van, ismertette a rendőrség: a webáruházakban és az online piactereken történő vásárlás. A webáruházakban általában a kereskedők új terméket árulnak, számlával, jótállással. A jól ismert, nagy webáruházak alapvetően biztonságosak, de vásárlás előtt mindig ellenőrizze az oldal URL-jét, hogy valóban megfelelő helyen jár-e. Kevésbé ismert webáruház esetén ellenőrizze az üzemeltető adatait, a kapcsolattartási adatokat és a vásárlási feltételeket. Az online piactereken viszont sok esetben használt termékek szerepelnek, számla és jótállás nélkül. Így az áruk is alacsonyabb, de a vásárlásnál ezt mindig tartsuk szem előtt, javasolja a TMRFK.

Annak érdekében, hogy ne váljanak a fentiekhez hasonló bűncselekmények áldozatává, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, fogadják meg a következő tanácsokat:

• Kevésbé ismert webáruház esetén ellenőrizze az üzemeltető adatait, a kapcsolattartási adatokat és a vásárlási feltételeket.

• Nézzen utána a webáruház értékelésének az interneten.

• Online piactéren ellenőrizze az eladót a visszajelzések, közzétett adatok alapján.

• Bankkártya adatait csak a bank online fizetésre létrehozott oldalán adja meg, kereskedő oldalán vagy e-mailben soha!

• Ellenőrizze, hogy a fizetésre használt oldal valódi banki oldal-e, és rendelkezik-e tanúsítvánnyal.

• Ha lehet, válassza a személyes átvételt és személyes fizetés lehetőségét.

 

(Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ