Terjed a majomhimlő Európában

Fotó: WHO/Nigeria Centre for Disease Control
2022. Május 21. 17:00
A fertőzést már több nyugati országban azonosították, szerencsére ritkán végzetes, a himlőoltás többnyire védelmet nyújt ellene.

Eddig több mint 80 majomhimlős esetet regisztráltak 12 országban – írja a BBC. A WHO közölte, hogy további 50 gyanús esetet vizsgálnak, és figyelmeztettek, hogy valószínűleg további eseteket fognak jelenteni. Eddig kilenc európai országban, valamint az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában találtak fertőzötteket. A majomhimlő leggyakrabban Közép- és Nyugat-Afrika távoli részein fordul elő.

A vírus nehezen terjed az emberek között, és állítólag nem kell járványtól tartani.

Újabb majomhimlő esetekről számoltak be egyes európai országokban (Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Svédország), valamint az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában. Mindazonáltal tömeges megbetegedések nem várhatóak - hívja fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében Dobson Szabolcs szakgyógyszerész, gyógyszerengedélyeztetési szakértő. A majomhimlő a leggyakoribb Közép- és Nyugat-Afrika távoli részein.

A régión kívüli megbetegedések gyakran az e területre való utazáshoz kapcsolódnak. Két fő törzse létezik: a kongói törzs, amely súlyosabb - akár 10%-os halálozást is elérhet, és a nyugat-afrikai törzs, amelynek körülbelül 1%-os a halálozási aránya. Az Egyesült Királyságban előforduló eseteket nyugat-afrikai törzsként jelentették.

A vírus szoros érintkezés útján terjed, mind állatokról, mind - ritkábban - emberekről. Először 1958-ban találták meg majmoknál, és innen ered a név is, bár ma már a rágcsálókat tekintik fő gazdaállatnak. Emberben először 1970-ben írták le a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

A majomhimlő kezdeti tünetei közé tartoznak

    fáradtság,

    láz,

    nyirokcsomó-duzzanat,

    izomfájdalmak,

    hátfájás stb.

A jellegzetes kiütések 1-3 nappal a láz megjelenését követően jelentkeznek, főként az arcon és végtagokon hangsúlyosak. A kiütések más himlőfertőzéshez hasonlóan kiemelkednek, majd idővel kifakadnak és leszáradnak. A kiütések a nyálkahártyákon és egyéb testrészeken is megjelenhetnek.

Hogyan lehet elkapni a majomhimlőt?

A vírust elkapható egy fertőzött állat harapásától vagy marásától, nyershús evésétől, fertőzött emberrel való közvetlen érintkezéstől vagy szennyezett ágynemű vagy ruházat megérintésével. A vírus a bőrsérüléseken, a légutakon vagy a nyálkahártyákon (a szemen, az orron vagy a szájon) keresztül jut be a szervezetbe.

Feltételezések szerint az emberről emberre történő terjedés elsősorban nagy légúti cseppek útján történik, amelyek általában nem haladhatnak meg néhány lábnál tovább, ezért hosszan tartó személyes érintkezésre lenne szükség. Brit szakértők pedig azt mondták, hogy a majomhimlő szexuális érintkezés útján is terjedhet.

 

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ