Szolgálati kutyákat díjaztak kedden a NAV központban

fotó: Pénzügyminisztérium
2022. Június 15. 11:00
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szolgálati kutyái tavaly 1500 felderítésen vettek részt és több mint 10 milliárd forint értékű illegális szállítmányt találtak, közölte Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a NAV budapesti kiképző központjában tartott sajtótájékoztatón.

A tárcavezető az adatokat elemezve kifejtette, a NAV kutyakiképző központja nemzetközileg is elismert, az itt képzett ebek az elmúlt évben az ellenőrzések során 55 millió szál cigarettát, 50 tonna vágott dohányt, több százmillió forintnyi bankjegyet találtak, míg kábítószereket 128 alkalommal szagoltak ki. Tegnap mi is írtunk Rafiról, aki Záhonynál egy kamion rakterében fánkok közé rejtett, 20 millió forint értékű csempészárut talált meg.

A pénzügyminiszter kiemelte: a 43 jól képzett szolgálati kutya mellett informatikai fejlesztések, röntgenkapuk, drónok, hőkamerák alkalmazásával egyre eredményesebben szűri ki a szabályszegőket az adóhivatal, amely jelentősen hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez.

(fotó: Pénzügyminiszérium)

Hozzátette, a Nemzeti Adó és Vámhivatal feladata, hogy gondoskodjon az államot illető adók beszedéséről, ez tavaly az adócsökkentések ellenére is több mint 17 500 milliárd forintot jelentett. Mint fogalmazott, a magyar adópolitikában az elmúlt évtizedben szemléletváltást hajtottak végre, a cél az adók csökkentése, a tisztességes adózók segítése, adminisztrációjuk csökkentése, ugyanakkor a visszaélők minél hatékonyabb kiszűrése. 

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal élen jár az informatikai fejlesztésekben, a digitális megoldások segítik az adózókat. Megemlítette az e-szja-rendszerét, amellyel idén 5,5 millió ember helyett készítette el az adóhivatal a bevallást. Hangsúlyozta: a gazdaságfehérítési intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt évtizedben 2300 milliárd forintos költségvetési többletbevétel keletkezett, amely segítette az adók csökkentését.

 

(Pénzügyminisztérium)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ