Dr. Horváth Kálmán harmadik ciklusát kezdi meg a Tolna Megyei Kormányhivatal élén

fotó: Tolna Megyei Kormányhivatal
2022. Június 21. 15:45
Orbán Viktor miniszterelnök Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára június 12-i hatállyal, harmadjára is Dr. Horváth Kálmánt nevezte ki Tolna megye kormánymegbízottjának.

Dr. Horváth Kálmán 2014-ig, legelső kormánymegbízotti kinevezését megelőzően ügyvédként, valamint Szekszárd MJV Önkormányzatának képviselőjeként dolgozott. Idén már a kilencedik évét kezdi a Tolna Megyei Kormányhivatal élén, 950 kormányhivatali dolgozó vezetőjeként.

- Amikor először megkaptam megbízatásomat Orbán Viktor miniszterelnöktől, bevallom volt bennem egy kis drukk és izgalom. Itt nem lehetett megrettenni, rögtön a közepébe kellett vágni a dolgoknak. Ahogy fokozatosan ismerkedtem a kollégákkal, megismertem a szervezeti rendszert, ez az izgalom alábbhagyott-.

A Magyar Közlönyben már június 12-én megjelent Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízotti kinevezésének ténye, a hivatalos megbízói okiratot azonban június 20-án este, a többi megyei kormánymegbízottal közösen vehette át a miniszterelnöktől a Karmelita kolostorban.

- Amennyiben jellemezni kellene a kormánymegbízotti munkakörömet elmondhatom, egészen más típusú munkát végeztem ügyvédként. Az én fő munkáltatóm jelenleg a miniszterelnök. Közvetlen főnököm Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, beosztottjaim pedig a megyei kormányhivatal dolgozói. Feladatom a Tolna Megyei Kormányhivatal képviselete, valamint jó gazda módjára gondoskodni a hivatal vagyonáról. Ezen felül pedig felelős vagyok 950 emberért és családjukért. Ez emberileg is komoly kihívás, de szakmailag mindenképpen. Úgy gondolom, ezt csak jól érdemes csinálni, ami viszont komoly felkészültséget igényel nem csak az én részemről, de kollégáim részéről is -.

A kormánymegbízott feladatkörének csupán egy apró szeletét fedi le a hivatalos átadókon, rendezvényeken való kötelező részvétel, ennél sokkal fontosabbnak tartja Dr. Horváth Kálmán a társadalmi kapcsolattartást.

- Az én munkaidőm szinte soha nem 8 órából áll. Az életemnek van egy nagyon keményen betartandó része, ami reggel fél nyolctól délután fél ötig tart, de azt nyugodtan állíthatom, hogy mi állandó készültségben vagyunk. Gondolok itt például arra, amikor a Covid idején, munkaidőn túl és hétvégén is folyamatosan gondolkodtunk a felmerülő problémák megoldásain, hogy az elvárásoknak és kihívásoknak eleget tudjunk tenni. A munkaidő után jönnek a rendezvények, a hivatalos átadók, ünnepségek, ahol szintén fontos a jelenlét-.

A kormánymegbízottak között nem mindenki jogász végzettségű, vannak közgazdászok és más egyetemet végzettek is. A kormányhivatal feladata a törvényesség betartása. Ez pedig a jogszabályok ismeretét feltételezi. A feladatok több mint 90 %-a valamilyen szabályok mentén történik, ezek megoldásához egyéb vénával is rendelkezni kell, ismertette Dr. Horváth Kálmán.

- Most már picit mosolygok ezen, de amikor elvállaltam ezt a feladatot kitaláltam, hogy kellene valami szlogen. Nekünk az lett a szlogenünk, hogy „Mosolygó hivatal, mosolygó ügyfelek”. Mert azt gondolom, hogy fapofával, morcosan és arrogánsan nem lehet ügyet intézni. Az a kolléga, aki így ülne le az asztalhoz, az jobb, ha inkább hazamegy, vagy kér egy nap szabadságot. Nagyon fontos, hogy az ügyfelek érezzék, mi törődünk velük. Ha van annak valami eredménye, hogy én már nyolc éve itt dolgozom az az, hogy ezt a gondolatot minden munkatársamba sikerült átültetni-.

Dr. Horváth Kálmán kiemelte, mindig arra törekszik -bármilyen ügyintézésről is legyen szó-, hogy az ügyfél ne érezze kiszolgáltatva magát.

- Szeretném kihangsúlyozni, hogy ez nem csak Tolna megyei jelenség. Az a véleményem, hogy az ország összes kormányablakában törekednek már az ügyfélközpontú, minőségi ügyintézésre-.

A megyei kormányhivatalok legfontosabb feladata az elkövetkezendő években a „jó állam” fenntartása, közölte a Tolna megyei kormánymegbízott.

- 2011-óta, a kormányhivatalok megalakulásától kezdve a következő két évben történt járási hivatalok felállításán túl egy sor olyan ésszerűsítő és logikájában újszerű intézkedés történt, ami megmozgatta az egész kormányhivatali világot. A közjó szem előtt tartásával az ügyfeleket a lehető legjobban kell kiszolgálni. Európában kevés ilyen típusú területi közigazgatás van, mint a megyei kormányhivatalok, amire a lakosságon kívül a gazdasági élet szereplőinek is nagy szüksége van-.

Szokták mondani, tette hozzá Horváth Kálmán, hogy Tolna megye kicsi megye, de nekünk a lakosságon túl az is nagyon fontos, hogy például a gazdák milyen módon vannak kiszolgálva. Megelégedettségük rendkívül fontos számunkra. Vidékfejlesztésben is partnerei vagyunk az önkormányzatoknak, azon túlmenően, hogy személyi igazolványra, lakcím kártyára, útlevélre van szüksége valakinek, sok más esetben is találkozik a kormányhivatal munkájával.

Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az elmúlt években elkezdődött az e-közigazgatás fejlesztése. Mint mondta, nagyon lényeges dolgok történtek már eddig is, de 2023-ban elkészül a földhivatalokban az elektronikus eljárások bevezetése, ami egy hatalmas mérföldkő lesz a kormányhivatalok számára.

- Már most is rengeteg ügyet tudunk elektronikusan intézni a kormányablakokban, 2022-től például a víz, gáz, fűtés szolgáltatók esetében lehetőség van arra, ha lakcímváltozás történik, vagy új ingatlant vásárol, már nem kell az összes szolgáltatót végig járnia, elég ha bemegy a kormányhivatalba, ahol a kollégák segítségével egyetlen helyszínen le tudja bonyolítani a bejelentés, vagy ezt akár a számítógép előtt ülve is megteheti. Úgy gondolom, hogy fontos a személyes kapcsolattartás is, én például még mindig a személyes kapcsolatnak a híve vagyok, de a lehetőség ma már adott, hogy ki-ki kedve szerint intézhesse hivatalos ügyeit-.

Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott az e ügyintézésen kívül említést tett még a „Házhoz megy a közigazgatás elnevezésű, mobilizált kormányablak-busz szolgáltatásukról, amely az utóbbi időben számos településre eljutott. Hozzátette, a kormányablakok egészen június végéig hosszított és hétvégi nyitvatartással segítenek mindenkinek megújítani a moratórium alatt lejárt okmányaikat.

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ