A NAV megmutatja, mire figyelj, ha diákként munkát vállalsz

illusztráció: infokiskunfelegyhaza.hu
2022. Június 23. 09:00
A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól egész évben dolgozhatnak, de szünidőben már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát, írja közleményében az Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Ezért a bejelentésükre, adózásukra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében, sőt még a 25 év alattiak szja kedvezménye is jár nekik, emeli ki közleményében a NAV.

A munkavállaláshoz csupán adóazonosító jelre van szükség, ezért ha a diák ezt eddig nem váltotta ki, esetleg elvesztette, igényelhet újat a NAV 22T34-es nyomtatványán. Ezt a legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) töltheti ki, amelyet ezután elektronikusan kell beküldeni a NAV-hoz, akár okoseszközről is, tájékoztatnak.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal felhívja a diákok figyelmét, hogy a munkaviszony megkötésekor ragaszkodni kell az írásban megkötött – alapbért, munkakört, munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó – munkaszerződéshez, mely 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt ezután a munkáltató köteles bejelenteni a NAV-hoz.

A foglalkoztatónak az adóévi összes jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania 2023. január 31-éig, amire a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezet ellenőrzéséhez. Ezért ezeket a nyomtatványokat szükséges megőrizni.

A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is, a diáknak azonban meg kell kapnia a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 200 000 forint, hangsúlyozza a hatóság.

Hozzáteszik, a diákmunkával szerzett jövedelemre is érvényes a 2022. január 1-től bevezetett 25 év alatti fiatalok SZJA kedvezménye. A kedvezmény érvényesítését a fiatalnak nem kell külön kérnie, azt a munkáltató, rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi, kivéve, ha a fiatal nyilatkozatban kéri a kedvezmény részleges vagy teljes mellőzését.

Ha a diákok egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi- vagy idénymunka) keretében dolgoznak, akkor ebben az esetben nem kötelező a szerződést írásba foglalni, írják.

A diákok foglalkoztatásáról bővebb információ olvasható a 72. számú Információs füzetben.

 

(NAV)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ