MEKH: Folyamatos a hazai gázbetárolás

illusztráció: pixabay
2022. Június 23. 12:00
A magyar földgázpiac április eleje óta a betárolásra koncentrál, az ország gázellátása jelenleg az Ukrajnában zajló háború ellenére is zavartalan. Az orosz fél továbbra is a hosszú távú szerződéseknek megfelelően teljesíti a szállításokat, amelyek Szerbia (Kiskundorozsma) és Ausztria (Mosonmagyaróvár) felől érkeznek.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleménye szerint folyamatosan figyelemmel kíséri az energiaárakra is ható makrogazdasági folyamatokat, világpolitikai eseményeket, és naprakész információkkal rendelkezik a hazai gázforgalom adatairól. Mint írják, az elmúlt 12 év szélső értékei mellett, megfelelő ütemben zajlik a földgázkészletek betárolása hazánkban.

A háború kitörése jelentősen nem változtatta meg a határponti beszállításokat és ezzel a magyarországi beszállítást. A szerb-magyar határon, 2021 őszén üzembe helyezték az új Török Áramlat vezeték határátlépési pontját, így október 1-től a hosszú távú földgázellátási szerződésben meghatározott fő betáplálási pont áttevődött az ukrán határról. A szerb határponton kívül, Ausztria irányából folyamatos, közel a teljes kapacitást lefedő beszállítás tapasztalható, ezen kívül kisebb mennyiségek jönnek Horvátország felől és rendelkezésre áll a hazai termelés is, tájékoztatnak.

A betárolás intenzitása ugyan alacsonyabb szinten várható, de a felhasználók ellátása ebben az időszakban is zavartalan lesz, ígérték. A Török Áramlaton keresztül napi 12-17 Mm3 földgáz érkezik az országba. Jelenleg elmondható, hogy az országba importált földgáz jelentős része a hazai ellátást szolgálja, illetve a földalatti tárolókba kerül letárolásra.

Jelentésükben a  MEKH szakemberei hangsúlyozzák, a biztosági földgázkészlet garantálja az ország minden körülmények közötti folyamatos földgázellátását. A jelenleg 938 millió köbméternyi biztonsági készlet mértéke 2022. október 1-től 1,2 milliárd köbméterre nő, a magasabb készletszintre való feltöltés folyamatos.

Összességében kijelenthető, hogy a kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok és világpolitikai helyzet ellenére a hazai felhasználók ellátásbiztonsága megfelelő, ismertetik.

 

(MEKH)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ