Szekszárdon vizet osztanak a járókelőknek, a párakapuk beüzemelése is folyamatban van

Illusztráció: Csíki Szende / Rádió Antritt
2022. Június 27. 14:00
Mint ismeretes, Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn 00:00 órától csütörtökön 24:00 óráig az ország egész területére vonatkozóan III. fokozatú hőségriasztást rendelt el – emlékeztetnek a Szekszárd város honlapján, hétfőn közzétett tájékoztatóban.

Közlik, hogy a Polgármesteri Hivatal munkatársai napközben a Garay téren osztanak vizet a járókelőknek, emellett pedig a Zöldfelület-karbantartási és Köztisztasági Igazgatóságot az utak és közterületek rendszeres locsolására kérték. Hozzáteszik, hogy megrendelték a párakapuk közterületekre történő kihelyezését és üzembe állítását is az E.R.Ö.V Zrt-től.

A közterület-felügyelet munkatársai a feladatellátásuk során kiemelten kezelik a hajléktalanokat. További vízvételi lehetőség az önkormányzat területén található ivókutaknál a parkok, játszóterek területén – olvasható a megyeszékhely honlapján.

A rendkívüli hőségben az alábbi tanácsokat javasolja az Önkormányzat:

 • Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Csak a szükséges mértékben használja az elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot.
 • Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, lehetőség szerint töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen.
 • Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 oC közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli - nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet!
 • Kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A káros UVB sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot és napszemüveget viseljünk a szemünk védelmére.
 • Ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban!
 • A szabadban végzett sportolást is korlátozzuk a reggeli vagy kora esti órákra!
 • A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, szükség szerint a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne várja meg, míg szomjas lesz! Ne fogyasszon alkoholos és magas cukortartalmú és koffein tartalmú ital!
 • Ha elindul otthonról, vigyen magával 1 liter vizet!
 • Pótolja az izzadással elvesztett sót is! A vízivás sópótlás nélkül veszélyes lehet! Ne feledje: az alkoholos és cukros italok vizet vonnak el a szervezetből, fokozzák a szomjúságot, a koffein vízhajtó hatású!
 • A kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot. Kedvezőtlenül hat mindenkire, de elsősorban a fizikai munkát végzők szervezetére, mind a szabadban, mind a zárt térben dolgozóknál. Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban.
 • A fizikai munkát végző dolgozóknál ilyen időjárási viszonyok mellett szükséges, hogy a munkáltatók a munkavállalóik számára igény szerint, de legalább félóránként védőitalként 14-16°C h mérsékletű ivóvizet vagy azonos hőmérsékletű alkoholmentes italt, valamint az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítsanak.
 • Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív-, érrendszeri panaszokat okozhat. Ezek jelentkezésekor javasoljuk, hogy haladéktalanul keressék fel kezelőorvosukat. Szívgyógyszereket szedő betegek kérjék ki ezzel kapcsolatban kezelőorvosuk tanácsát.
 • Az idősek kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát. Zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.
 • A lázas betegekre különösen oda kell figyelni! Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására!
 • Ha rendszeresen vagy többféle gyógyszert szed, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadék szükségletet. Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten! Ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra!
 • Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy ha bármi szokatlan tünetet észlel.

 

(szekszard.hu)

 

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ