A motoros balesetek kölcsönös figyelemmel megelőzhetők

illusztráció: Hegylakók Motoros Magazin/Facebook
2022. Július 01. 15:00
Bús Zsolt motoros szakoktató hasznos tanácsokkal látta el a közlekedésben résztvevő autós és motoros sofőröket.

Tombol a nyár, elözönlötték az utakat a motorosok. A motorozás nagyszerű élményét, a szabadság érzését nem értheti, aki még nem próbálta. Ennek ellenére napi szinten hallani, súlyos autós-motoros balesetekről, ami odafigyeléssel, mindkét fél részéről felelős közlekedéssel elkerülhető lenne.

Bús Zsolt motoros szakoktatót kérdeztük, mit tehetünk a balesetek számának csökkentése érdekében.

Elmondta, vannak olyan helyzetek a közlekedésben, amire mindkét résztvevőnek, autósnak és motorosnak egyaránt fokozottan figyelnie kell. Az egyik ilyen, amikor egy autó áll az útkereszteződésben, és nem biztos, hogy a motorost is látja.

- Az emberek a sebességet mindig alul, a távolságot pedig túlbecsülik. Ezért tud ez nagyon becsapós lenni. Amikor autósként látunk egy motorost, vagy még csak egy fénylő pontot, minden esetben várjuk meg, amíg elhalad előttünk, ne hajtsunk elé - kéri a szakoktató.

A motorosnak persze pontosan ugyanúgy figyelnie kell az autósra, aki kifordulni készül a kereszteződésből, teszi hozzá Bús Zsolt.

- A városi közlekedésben a motorosnak figyelembe kell vennie azt, hogy az autóst vezetés közben nagyon sok egyéb impulzus is éri. Rádiót hallgat, beszélget a mellette ülővel. A motorosnak sokkal, akár 3-4 autóval előrébb kell gondolkodnia, amikor közlekedik a forgalomban. Az autósok figyelmét pedig a gyakoribb tükörhasználatra hívnám fel, amivel sok baleset megelőzhető - emelte ki az oktató.   

A KRESZ szabályzata engedélyezi az egy nyomon haladóknak, vagyis a motorosoknak, hogy jobbról elhaladjanak az álló kocsisor mellett abban az esetben, ha az az autósokat nem veszélyezteti, nem akadályozza, és nem zavarja, ismertette Bús Zsolt. A megfelelő oldaltávolság betartása azonban lényeges a motoros részéről, valamint nem zavarhatják az induló kocsisort sem, tette hozzá.

A balesetek többségét a közlekedők figyelmetlensége okozza, ismertette az oktató. Mint mondta, egy ütközésnél a sebességek összeadódnak, a motoros hiába visel protektoros ruhát és sisakot, semmi nem védi a testét.  Míg az autóst körbefogja a karosszéria, addig a motorost a ruhája csak a csúszás közben ért sérülésektől védi. Ha közben egy fának, oszlopnak, legrosszabb esetben egy szemből közlekedő gépjárműnek ütközik, alig van esélye a súlyos sérülés elkerülésére, tájékoztatott Bús Zsolt.

- Szeretném felhívni mind a motorosok, mind az autóvezetők figyelmét, hogy az úton nem egyedül közlekedünk. A körültekintés, valamint a kölcsönös udvariasság elengedhetetlen ahhoz, hogy mindenki odaérjen, ahová elindult - hangsúlyozta a motoros szakoktató.  

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ