Szombattól tűzgyújtási tilalom lép érvénybe az egész országban

Fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
2022. Július 01. 16:00
Az országot sújtó kánikula és az extrém szárazság miatt szombattól az ország teljes területén elrendelték a tűzgyújtási tilalmat, adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Nébih a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével hozta meg a döntést.

A tűzgyújtási tilalom értelmében, szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, valamint azok 200 méteres körzetében, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is, adta hírül a Nébih. A parlag és gazégetés szintén nem engedélyezett a tilalom felodásának időpontjáig, közölték.

A Nébih azt javasolta, hogy a belterületen is zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gázgrillt használjanak, mert a nyitott égésterű szén, illetve fatüzelésnél az égő zsarátnokok több száz méterre is képesek elrepülni és meggyújtani az ott található növényzetet.

A hivatal figyelmeztet, hogy az ország egész területén hetek óta elhúzódó kánikula következtében minden fás, száraz növényekkel borított területen megnőtt a tűz kialakulásának kockázata. Az aszályos körülmények és az extrém száraz biomassza miatt akár már egy kisebb szél is gyors tűzterjedést eredményezhet, a felszíni tüzek pedig könnyen 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek.

A Nébih kéri a lakosságot, hogy fokozottan ügyeljenek a tűzgyújtási tilalom betartására, hiszen felelős magatartásukkal hatalmas környezeti és vagyoni kárt előzhetnek meg. 1 másodpercnyi odafigyeléssel 100 órás tűzoltásnak és 100 éves erdészeti helyreállításnak vehetik elejét, hangsúlyozzák.

 

(Nébih)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ