Megnyitotta kapuit a Bárka Művészeti Szalon kiállítása a Bakta galériában

fotó: Rádió Antritt
2022. Augusztus 04. 13:30
A Babits Mihály Kulturális Központ Bakta galériájában, augusztus 3-án délután, ünnepélyes keretek közt megnyílt tárlaton 32 alkotás, festmények és tűzzománc képek láthatók. A kiállítás szeptember elsejéig, ingyenesen megtekinthető.

A Bárka Művészeti Szalon mozgatórugója mindig is az alkotómunka tisztelete volt és a befogadók, a közönség iránti alázat, emelte ki nyitóbeszédében Berlinger Attila, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója. Elmondta, a „Bárka” 1996-ban alakult meg Tolnán, azzal a céllal, hogy összefogja a megyénkben élő, amatőr képzőművészeket. Tagjainak többsége festő, de találunk köztük zománcművest, fotó és textilművészt is.

(fotó: Rádió Antritt)

Az egyesület taglétszáma pillanatnyilag 35 fő. A „Bárka” egyike annak a három tolnai civil szervezetnek, amelyek 2000-ben megalapították „A Tolna megyei művészetért” elnevezésű kitüntető ezüst plakettet, amit minden évben január 22-én, a magyar kultúra napján adnak át. A Bárka Művészeti Szalon 2016-ban Szomjú-díjat nyert, valamint 2018-óta „Az év Tolna megyei Civil Szervezete” különdíjának birtokosa, ismertette az igazgató.

(fotó: Rádió Antritt)

Lönhárd Ferenc a Bárka Művészeti Szalon elnöke rávilágított, a tárlat címében található „Bárka 26.” elnevezés, a szalon immár 26 éves fennállását jelöli.

- Ezen a kiállításon azt szeretnénk reprezentálni, hogy 26 éven keresztül, az összes nehézség dacára együtt vagyunk. Szerencsére vannak még közöttünk olyanok, akik a kezdetek óta tagjai a Bárka Művészeti Szalonnak. Sajnos néhányan már eltávoztak közülünk az örök festőállványok mellé, de akik itt maradtak, azok azt az örökséget viszik tovább, amit még annak idején a kezdetekben kitűztünk magunk elé – osztotta meg emlékeit Lönhárd Ferenc.

(fotó: Rádió Antritt)

„Szeretném magam megmutatni, hogy látva lássanak” Ady Endre híres sorainak szellemében működünk, most már 26 éve - tette hozzá az elnök.

- A most kiállított 32 képpel, úgy gondolom egy keresztmetszetet adunk arról a szervezetről, amelyik próbálja, most már több mint negyedszázada összefogni a Tolna megyében élő képzőművészeket. Kivétel nélkül mindenki amatőr nálunk, senki sem végzett képzőművészeti tanulmányokat, ez viszont egyáltalán nem befolyásolja az elkészült alkotások minőségét. Nálunk senkiből nem lesz Rembrandt, vagy Munkácsy Mihály, itt egyetlen egy mérce van: mindenkit a saját, lehető legjobb önmagához mérten ítélünk meg – hangsúlyozta Lönhárd Ferenc.

(fotó: Rádió Antritt)

A Bárka Művészeti Szalon kiállítása szeptember elsejéig ingyenesen megtekinthető, a Babits Mihály Kulturális Központ Bakta galériájában.

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ