Módosulnak a jogosítványszerzés szabályai

(MTI Fotó: Pénzjegynyomda)
2022. Augusztus 06. 11:00
Egy augusztus 1-jén megjelent rendelet szerint jövőre már szimulátoron is meg lehet szerezni a jogosítványt, de azt még egyelőre nem lehet tudni, hány órát válthatnak ki a tanulók ezzel.

A lépés előnye, hogy a tanulókat így már olyan veszélyes közlekedési helyzetekre is fel lehet készíteni, amelyek a normális forgalomban vezetett órákon nem gyakorolhatók.

Viszont egyelőre még sok a tisztázatlan kérdés: például a kormányrendelet adós annak megválaszolásával, hogy az órák hány százalékát lehet majd ilyen eszközökön elvégezni a jogosítvány megszerzésénél. Egy szimulátor 8-10 millió forintba is kerülhet, így felmerül a kérdés, hogy vajon hány autósiskola engedheti meg magának egy ilyen eszköz beszerzését, illetve ez mekkora mértékben hat majd ez a jogosítvány megszerzésének az árára.

Pluszköltséggel járhat az is, hogy az oktatóknak legkésőbb százhúsz perccel az óra előtt azt is rögzíteniük kell, hogy melyik tanuló mikor és hol hajt ki a forgalomba, illetve mikor fejezi be a vezetést.

Az óraelszámolás percalapú lesz. A RTL Híradójának nyilatkozó oktató szerint, ha az új rendszer bonyolítani fogja az adminisztrációt, akkor lesznek, akik elhagyják a pályát, holott már így is kevés az oktató.

A Technológiai és Ipari Minisztérium szerint a szimulátor csak választható, és beruházási költsége megegyezik egy oktatóautó árával. A fenntartási költsége viszont jóval alacsonyabb. A tárca közlése szerint a részletek kidolgozása még folyamatban van, a szimulátoros képzések leghamarabb egy év múlva indulhatnak.

 

 

Index/Napi.hu

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ