A GVH 29 milliós bírságot rótt ki a Fatbond fogyókúrás termék forgalmazójára

illusztráció: pixabay
2022. Augusztus 09. 16:00
Fogyasztószer-kereskedőt és reklámügynökséget büntetett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), amiért téves besorolás szerint, valamint megtévesztő állításokkal népszerűsítették a fogyasztószert.

A GVH közleménye szerint a nemzeti versenyhatóság vizsgálata megállapította, hogy a Fatbond fogyókúrás kapszula hazai forgalmazója és a vele együttműködő reklámügynökség jogszerűtlen módon, a fogyasztókat megtévesztve hirdették az érintett terméket. A cég egészségügyi szakember, ismert színész, fitnesz bajnok, illetve több mint 30 influenszer közreműködésével terjesztette a jogsértő hirdetéseket, miközben a jogszabályok gyógyászati segédeszköz esetében ezt tiltják. A versenyhatóság a termék népszerűsítését bevételi részesedésért végző reklámügynökség közvetlen felelősségét is megállapította.

Mint írják, a GVH Versenytanácsa a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 29 millió forintos bírságot szabott ki a termék hazai forgalmazójára, amely visszaeső jogsértőnek bizonyult. A jogszerűtlen népszerűsítésben részt vevő reklámügynökség az eljárás során együttműködött a hatósággal: korrekciós vállalati megfelelési program bevezetését vállalta, elismerte a jogsértést és lemondott a bírósági jogorvoslat lehetőségéről. A hatóság így összességében 70%-os mérséklést alkalmazva, 3 millió forintos bírságot szabott ki a cégre, tájékoztatnak.

A Versenyhivatal döntése aláhúzza: a gyógyszer-ágazati termékkategóriák között lehetnek átfedések, amelyek esetében a forgalmazóknak minden érintett kategória szabályozását szigorúan be kell tartania – bizonytalanság esetén pedig szakértők bevonása segíthet a kereskedés megkezdése előtt, hangsúlyozza a szakhatóság.

Frissítés 2022.08.15.

A Fatbond súlycsökkentő és elhízást megelőző orvostechnikai eszköz forgalmazója, szerkesztőségünkhöz elküldött közleményében kérte a GVH közleményének frissítését, valamint a témával kapcsolatos álláspontjuk publikálását.

A Fatbond súlycsökkentő és elhízást megelőző orvostechnikai eszköz forgalmazója szerint a sajtóban több helyen megjelent cikkek azt sugallják, hogy a hatóság a termék összetételét vagy hatását bírálta, miközben valójában egy jogi kérdésben nincs egyetértés a forgalmazó és a GVH között. Hozzáteszik, hogy a GVH elsődlegesen azért marasztalta el az SCB Trade Kft.-t, mert véleményük szerint a Forgalmazó nem rangsorolta a Fatbond-ot az orvostechnikai eszközökön kívül, a gyógyászati segédeszköz kategóriába is. Kiemelik, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) rögzítette, hogy a gyártó eleget tett a gyógyászati segédeszközök forgalmazásának, javításának, így a termék jogszerűen forgalmazható Magyarországon. A Fatbond úgy gondolja, mivel a termék rendelkezik IIa kockázati osztályban érvényes EK megfelelőségi tanúsítvánnyal, jogszerűen került forgalomba és megfeleltethető az orvostechnikai eszköz fogalmának. Hangsúlyozzák, az elmarasztaló határozat az alapos GVH vizsgálat után semmilyen megtévesztést nem állapított meg a Fatbond hatásmechanizmusával, a dobozon, illetve a tájékoztatóban szereplő, egészséggel kapcsolatos állításokról.

A Fatbond súlycsökkentő és elhízást megelőző orvostechnikai eszköz forgalmazójának közleményét teljes terjedelmében ezen a linken olvashatják. https://fatbond.hu/kozlemeny-2022-08-12/


 (GVH, Fatbond)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ