121 éve nem volt akkora szárazság mint idén

illusztráció: A Tisza rendkívül alacsony vízállása /pecaverzum.hu
2022. Augusztus 10. 10:00
1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik – írta közleményében az Országos Vízügyi Felügyelőség.

A vízgyűjtőkön már a 2021-es év is szárazabb volt az átlagosnál, de 2022 első hét hónapja tovább növelte a hiányt, adta hírül az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF) közleményét a HVG.

Pillanatnyilag az ország 12 vízügyi igazgatóságából tíz területén van vízhiány elleni készültség. A szakemberek azonban biztosítanak, a megnövekedett vízigények a korábban betározott vízmennyiségből kielégíthetők. Hozzáteszik, vízkorlátozásra sehol nincs szükség, ám a rendkívüli vízigények lekötésére csak korlátozottan van lehetőség, emelik ki.

Elmondták, a Dunán a budapesti Kvassay-zsilipnél, illetve Tasson a Sajó Elemér-műtárgyon folytatódik a szivattyús vízpótlás. Július 13-a óta mintegy 40 millió köbméter vizet, hozzávetőleg egy Velencei-tónyi vízmennyiséget emeltek a Dunából a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba, amelyet elsősorban öntözésre, halastavak üzemeltetésére használtak.

(illusztráció: Budapest Margit híd /MTI)

A Balaton átlagvízállása a kedd reggeli adatok szerint 78 centiméter volt. A következő egy hétben folytatódik a vízszint lassú csökkenése, ismertetik. Az előrejelzések szerint az üdülési idény végén, szeptember 1-jén a tó átlagvízállása várhatóan 70-75 centiméter körül alakul.

A Velencei-tó kedd reggeli vízállása csupán 58 centiméter volt. A halak oxigénellátása érdekében a vízügy munkatársai több levegőztető, vízforgató berendezést telepítettek és üzemeltetnek a tóban. Az illetékes vízügyi igazgatóság hétfői mérése szerint a Velencei-tó vízminősége, az oldott oxigén koncentrációja, illetve az algaösszetétel és -mennyiség megfelelő a vízi ökoszisztéma szempontjából, azonban a vízvesztés a tó vizének koncentrálódását okozza. Ennek következtében a víz számos jellemzője meghaladhatja a halak tűrőképességét, ami halpusztulást okozhat, mondták a vízügyi szakemberek.

(illusztráció: Velencei-tó /Időkép)

Az OVF közleménye kitért rá, hogy az aszályhelyzet, a tavak és folyók rendkívül alacsony vízállása, valamint a megnövekedett öntözési igények miatt a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja munkáját, amely országosan összehangolja a vízhiánnyal összefüggésben végzett vízügyi tevékenységet.

 

(Országos Vízügyi Felügyelőség)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ