Felelős fogyasztói magatartást kér a MOL, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag

Illusztráció: pixabay
2022. Augusztus 10. 10:54
Európában az ellátási láncok akadozása, a csökkent finomítói kapacitások, valamint a megugró kereslet miatt termékelérhetőségi problémák alakultak ki, emellett a Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás.

Frissítés 11:23

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

„A díjkötelezettség átvállalásával a Mol gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le" - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a gyors intézkedést az ellátási helyzet tette indokolttá: a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül érkezik a kőolaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba is, és bár a Molnak Magyarországon több hétre elegendő saját tartaléka van, regionális nagyvállalatként a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállal. (MTI)

Korábban írtuk

Az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a kereslet a hazai töltőállomásokon, a teljes piacon 20%-al, míg a MOL hálózatában 50%-al nőtt meg a forgalom – írja keddi közleményében a MOL Magyarország.

Hozzáteszik, hogy a külföldi import is visszaesett, a régió több finomítója átmenetileg csökkentett kapacitással működik, valamint a Barátság vezetéken is néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert információik szerint technikai problémák merültek fel banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán.

Mint fogalmaznak: ennek ellenére, ha mindenki csak annyit tankol, amennyire szüksége van, akkor lesz elegendő üzemanyag az országban. A MOL továbbra is azt kéri ügyfeleitől, hogy naponta legfeljebb 50 litert tankoljanak, ezzel segítve az ország zavartalan üzemanyag-ellátását. A hatósági áron - 480 Ft/liter - fizetett tankolásokról a MOL a kormányrendelet értelmében tájékoztatja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, amely jogosult arra, hogy az esetleges visszaéléseket vizsgálja. Emlékeztetnek, hogy a MOL is fenntartja a tankolási limitet, a többi hazai töltőállomás-hálózathoz hasonlóan.

Kitérnek arra is, hogy korábban a hazai kutakon értékesített üzemanyag 30 %-a importból érkezett, de az elmúlt időszakban az üzemanyag behozatal jelentősen lecsökkent, miközben a nyári turizmus és a mezőgazdasági munkák jelentősen megnövelik a kutak forgalmát.

Mint írják, ez a helyzet jelenleg közvetlenül nem okoz ellátási problémát, a MOL-nak több hétre elegendő tartaléka van és a vállalat folyamatosan dolgozik a szállítás újraindításán, emellett megoldási javaslatot is letett az asztalra, azaz egyeztetést kezdeményezett arról, hogy átvállalja a díjkötelezettséget.

Rámutatnak, hogy a helyzetet a gyakori pánikvásárlás is bonyolítja, amely megnövekedett logisztikai kihívást jelent: idén már 12 százalékkal nőtt a kiszállítási kapacitás az előző év hasonló időszakához képest, és jelenleg 140 tankerautó dolgozik a kutak folyamatos feltöltésén.

„A közös érdekünk, hogy mindenhol legyen elegendő üzemanyag. A jelenlegi helyzetben pánikvásárlás helyett szolidaritást kell vállalnunk egymással: minden egyes tankolásnál gondolnunk kell a többi fogyasztóra, akiknek reggelente útra kell kelniük, hogy el tudják végezni a napi teendőiket. Arra kérjük az ügyfeleinket, hogy maximum 50 litert tankoljanak: ha mindenki csak annyit vásárol, amennyire szüksége van, lesz elegendő üzemanyag az országban.” – mondta Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója, aki aláhúzta, hogy a kérés vonatkozik minden olyan hatósági és piaci áras tankolásra, amely kisnyomású, vagyis a normál gépjárműveket kiszolgáló kútoszlopokon történik.

A MOL célja az, hogy a kormányrendelet betartása mellett minden vásárlónak biztosítsa a kiszolgálását és a töltőállomások zavartalan működését – teszik hozzá.

 

(MOL Magyarország, MTI)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ