Új járványról tett bejelentést Müller Cecília

Fotó: Facebook
2022. Augusztus 13. 10:00
A fertőző májgyulladás növekvő esetszámára figyelmeztette az országos tisztifőorvos körlevélben a fővárosi egészségügyi intézményeket.

Fertőző májgyulladás (Hepatitis A) járványra figyelmezteti a fővárosi egészségügyi szolgáltatókat az országos tisztifőorvos - olvasható a Népszavában.

Müller Cecíliának a laphoz eljutott körlevelében az olvasható, hogy az intézmények orvosai tájékoztassák a pácienseiket a vírus terjedési módjáról, a megelőzés lehetőségeiről.

A betegség jelenléte 2020-ig folyamatosan csökkent, akkor összesen 28 ilyen beteget tartottak nyilván, ám az idei év első hét hónapjában 346 megbetegedésről tudni már.

Egy új vírustörzs megjelenése állhat a háttérben.

A fertőző májgyulladás vírusa széklettel ürül és piszkos kézzel vagy fekáliával szennyezett étellel-itallal a szájon át kerül a szervezetbe. A gyermekek gyakran tünetmentesen fertőződnek, enyhe betegségük alatt is vírusürítők, mindez pedig iskolai időszakban jelentősen növeli a fertőzés kockázatát. Ebből az is következik, hogy esetleg az őszi hónapokban tovább emelkedhet a betegek száma.

 

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ