Leállnak pár napra a független benzinkutak

Fotó: Gettyimages
2022. Augusztus 13. 14:00
Öt-hatszáz kút zárhat be jövő hét pénteken és szombaton.

A kutakat tömörítő szövetség jelentette be a leállást.

"Az ellátási hiányok, bizonytalanságok és a ki nem fizetett anyagi támogatások miatt augusztus 19-20-án az üzemanyagkiszolgálást szüneteltetni fogják" a független benzinkutak - közölte a szövetség pénteken.

A szervezethez 500-600 kút tartozik, az akcióhoz önként csatlakozhatnak.

A kis benzinkutakat a hatósági áras tankolás hozta nehéz helyzetbe, mivel így veszteségük keletkezik. A kormány hónapokon keresztül kompenzálta a kisebb kutakat, azonban július közepén Egri Gábor, a szövetség elnöke azt mondta, abban a hónapban nem érkezett meg a literenkénti 20 forintos támogatás.

Ők nem értettek egyet azzal, hogy a kormány október 1-ig meghosszabbította az üzemanyagár-stopot, és szerintük az sem javít az ellátási nehézségeken, hogy július 30-tól a céges autókat piaci áron lehet megtankolni.

Ettől a lépéstől azt remélte a kormány, hogy beindul az import, de sok - akár nagy céghez tartozó - kútnál ezek után is akadozik az ellátás. Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője a héten a hvg.hu-nak arról beszélt, országszerte nagyjából kétezer benzinkút működött, a novemberi árstop miatt legalább 100 kút bezárt. Budjos arra számít, hogy ha a kormány fenntartja az ársapkát, akkor 200–300 kút húzza le a rolót.

Az Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke cikkünk megjelenése után azt közölte, az online taggyűlésen mindenki támogatta az augusztus 19-20-i akciójukat. A kétnapos leállás a jogszabályban rögzített joguk, amivel fel akarják hívni a figyelmet arra, sok ezer magyar család megélhetése ellehetetlenül önhibáján kívül 2021 november óta.

Azt írta, a Mol 50 százalékkal csökkentette le a kiszolgálási volument a kútjaik részére, ezért nem tudják megfelelő módon kiszolgálni a vevőket. A júliusi kompenzációt még mindig nem kapták meg, és nem tudják, hogy az augusztusi kifizetés mikorra várható.

 

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ