Rendkívüli bejelentések jönnek a kormánytól

2022. Szeptember 17. 13:20
December 31-ig meghosszabbítják az árstoppokat.

Váratlanul kormányinfót hirdetett a kormány szombat délutánra. A kormányülés jelenleg is tart.

Marad a benzin-és élelmiszerástop!

Gulyás Gergely, a Ministerelnökség vezetője arról beszélt, hogy a háború és az arra adott szankciók brutális energiaáremelkedéshez vezetett. Annak érdekében, hogy ezektől a káros következményektől megóvjuk az embereket a kormány hozott korábban is döntéseket. A benzin és élelmiszerárstoppot meghosszabbítjuk - jelentette be Gulyás Gergely. A kamatstoppot is legalább fél évvel meghosszabbítjuk - tette hozzá. Ezen kívül marad az átlagos fogyasztásig a rezsistop is, ha az energetikai szankciók megszűnnek, rohamosan csökkenni fognak, már másnap felére a gáz és az olaj ára is, tette hozzá. A következő hetekben történik ezek kidolgozása, ahogy elkészülünk, bejelentéseket teszünk.

Vállalkozások segítése:

Az energiaintenzív vállalkozásokat is meg kell védeni, és a kormány ennek megfelelő tervet fogadott el. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy az energiaintenzív vállalkozások azok akiknek a nettó árbevételének 3 százaléka az energiára ment. A program október 1-jével indul és 2023 végéig tart. Az egyik elem a működési költségek és a beruházási költségek támogatása - tette hozzá. A működési költségek esetében a tavalyi évhez képest az árnövekedés 50 százalékát fizetik ki októberben, novemberben, decemberben. A beruházási költségek esetében az önerő támogatásában segítik a kkv-ket 15 százalékig - mondta a miniszter. 

A gyárakat is segítik:

A kkv-k esetében a feltétel, hogy 90 százalék alá ne csökkenjen a foglalkoztatottsági szám. Nagy Márton elmondta, hogy még nem döntött a gyármentő vállalatok megsegítéséről. Itt még csak beruházási támogatás van az energiahatkonyság segítésében - tette hozzá. Néhány szektorban az energiaárak elszabadulása miatt munkaerő csökkentés jöhet, és ezért elindul egy új munkahelyvédelmi akcióterv.

Uniós ügyek:

Gulyás Gergely: három irány van, 1. kondicionalitási eljárás, 2. helyreállítási programok pénze, 3. 7 éves költségvetés operatív programjainak partnerségi megállapodása.
Nincs már nyitott kérdés, minden vállalást megtárgyalt a kormány és jóváhagyott, hétfőn és pénteken benyújtjuk a törvényeket a parlament elé, novemberben lépnek hatályba ezek a törvények, ezt követően szűnik meg az eljárás. A kölcsönös bizalom irányába tett lépésnek tekinthető ez. Vasárnap az Európai Bizottság is kommunikálni fog az ügyben. Ezt követően Navracsics Tibor fog a sajtó rendelkezésére állni.

Jöhetnek a kérdések:

A vállalkozássegítő program 3 hónapos? Decemberig tart?
Nagy Márton:
igen. Aztán megnézzük a helyzetet. 10 ezer vállalkozás lehet érintett.

16 éve látott napvilágot az őszödi beszéd, most pedig Gyurcsány Ferenc felesége árnyékkormányt alakít. Mit gondol?
Gulyás Gergely:
ami ezt az aktivitást illeti, akinek bármilyen kétsége volt, hogy Gyurcsány Ferenc a baloldal vezetője, most megszabadulhat a kétségeitől. Ő még felhatalmazás nélkül is szeret kormányt alakítani.

Hogy állnak a kórházfelújítási munkálatok?
Gulyás Gergely:
folyamatosan zajlik a munka, a felújítások egy része a felújítási stop áldozata, de a Dél-Budai Centrumkórház építése nem, és a János-kórház bővítése is folytatódik, a tervek kész vannak. Az új beruházásokat felfüggesztettük, de semmiről nem mondtunk le.

Nem lesz üzemanyaghiány? A Mol már jelezte, hogy partnereinek csak 25 százalékot tud biztosítani.
Gulyás Gergely:
kisebb fennakadások voltak, de mindenki tudott tankolni eddig is. Nem kérdés, hogy ez a jó megoldás, amit választottunk. A Mol érdeme, hogy egyáltalán képesek vagyunk egy ilyen ársapkát bevezetni.

Mi lesz, ha nem teljesíti a kormány az EU elvárásait a kondicionalitási eljárás során?
Gulyás Gergely:
alapvető célunk, hogy szűnjön meg az eljárás. Technikailag az a gyakorlat, hogy az Európai Bizottság leírja, mik az elvárásai, ezt követően van teljesítés, és értékelés.

Milyen segítséget kaphatnak az önkormányzatok a rezsi kapcsán? Mi lesz az iskolákban a hidegben?
Gulyás Gergely:
erről most tárgyalunk épp, az önkormányzatok támogatásáról. 18 fok a gimnáziumokra érvényes, 20 fok az általános iskolákra. Most tekintjük át a helyzetet, hogy miként tudunk segíteni az önkormányzatoknak, tárgyaltam Szita Károllyal, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökével. Mindenki próbáljon meg a lehető legtöbbet spórolni az energiával, de az önkormányzatok esetében egyelőre még nem született kormánydöntés - mondta kérdésre Gulyás Gergely.

Van-e példa a vállalkozások segítésére most?
Nagy Márton:
igen, van, Lengyelország, Németország és Litvánia, valamint más országok is élnek ilyennel, adókedvezmény formájában, de szintén az energiaintenzív ágazatokat érinti a segítség. Körülbelül 100 szektor van, amely energiaintenzív. Mi nem akartunk hatékonytalan segítséget adni, azt akartuk, hogy a kkv-k életképesek, versenyképesek maradjanak és megtartsák a munkahelyeiket. De lesz majd gyármentő program is, gyorsan haladunk, minden nap számít ebben a munkában.

Ha megérkeznek az EU-s pénzek, lesz tanárbéremelés?
Gulyás Gergely:
igen. Ehhez el kell fogadni az operatív programokat.

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ