Jövő héttől indulnak a kísérleti mérések az iskolákban

Fotó: Gettyimages
2022. Szeptember 21. 14:00
Matematikai, szövegértést mérő és természettudományos feladatsorokat is kapnak majd a diákok.

Idén először kísérleti mérésekben vesznek majd részt az általános és középiskolások, az online teszteket szinte az összes évfolyamnak ki kell töltenie.

"A mobilszolgáltatók új telefon vásárlásakor különböző kedvezményeket kínálnak. Tamás új telefont szeretne vásárolni, az ügyfélszolgálaton a következő két lehetőséget ajánlották neki: Új telefonja vételárából lebeszélhet 3000 Ft-ot vagy 15% kedvezményt kap a vételárból. Mekkora vételár felett jár jobban Tamás, ha a 15% engedményt választja? "  Többek között ilyen feladatokat kapnak majd a diákok az új országos mérésen, amely szeptember 26-án, a 10. évfolyamosok tesztjeivel indul.

Az Eduline írt először arról, hogy a Belügyminisztérium új tesztet tett kötelezővé az eddigi kompetenciaérés és az idegen nyelvi mérések mellé. Míg eddig "csak" a hatodikosok, a nyolcadikosok és a tizedikesek kompetenciáit és ismereteit mérték, ettől az évtől a negyedikesek, az ötödikeseknek, a hetedikeseknek, a kilencedikeseknek és a tizenegyedikeseknek is ki kell majd tölteniük egy-egy feladatsort.

Bizonyos évfolyamok képességeit ráadásul évente kétszer is felmérik majd, ősszel és tavasszal. Az adatrögzítés már a tanév eleje óta tart az iskolákban, a teszteket pedig szeptember vége és november vége között kell megtartani:

  • a 10. évfolyamon 2022. szeptember 26. – október 7.,
  • a 8. évfolyamon 2022. október 10–21.,
  • a 6. évfolyamon 2022. október 24 – november 11.
  • a (kísérleti bemeneti mérés) a 4. és az 5. évfolyamon 2022. november 14-e és 30-a között.

Nem minden diákot érint

A technikumokban és a szakképző iskolákban tanulókra más szabályok vonatkoznak majd (igaz, ez a terület egyébként sem a Belügyminisztériumhoz tartozik). A diákok a bemeneti mérésekben nem vesznek részt, és a kimeneti mérésekben is csak a tizedikesek - szövegértési és matematikai – képességeire kíváncsi a minisztérium.

Fontos szabály az is, hogy a 4-5. évfolyamokon tanulók csak szövegértés- és matekfeladatokat kapnak, a 6., 8. és 10. évfolyamosoknak viszont lesz természettudományos feladatsora is.

Az idegen nyelvek sem maradnak ki: ősszel felmérik majd a hatodikosok és a nyolcadikosok angol- vagy némettudását is, és külön tesztet készítenek a két tanítási nyelvű iskolákban tanulóknak.

Milyenek lesznek a feladatok?

A teszten az országos kompetenciamérésben is előkerülő típusfeladatokra lehet számítani, a nyilvános próbafeladatokat már nyilvánosságra is hozta az Oktatási Hivatal.

A matektesztben "életszerű" kérdések lesznek - ígérik, hozzátéve: lesznek majd egy lépésben megoldható feladatok és hosszabb számításokat igénylők is. A szövegértési feladatsorban különféle szövegek szerepelnek, amelyekhez 7-15 kérdés tartozik majd. Ezek azt vizsgálják, hogy mennyire értették meg a diákok szövegben foglaltakat, például vissza tudják-e keresni a szövegben található információkat, képesek-e a szövegben található összefüggések felismerésére, tudják-e értelmezni a szöveget – írja a tájékoztató.

A természettudományos tesztben a természettudomány kérdéseivel, a műszaki, technikai problémákkal valóságos vagy "valószerűen megkonstruált kontextusban találkoznak" a diákok - emeli ki az Oktatási Hivatal tájékoztatója. A kérdések megválaszolásához elsősorban nem tárgyi tudásra lesz szükségük a diákoknak, hanem fel kell használniuk a feladatban szereplő információkat, adatokat, grafikonokat is.

A kísérleti mérés kétnapos programot jelent majd a diákoknak. A matematika-, szövegértés- és természettudományos mérésekben is részt vevő évfolyamok (azaz a 6., 8., és 10. évfolyamon tanulók) két nap alatt írják majd meg a teszteket: matek és szövegértés lesz az első nap (tárgyanként 2x45 percben), természettudományok, célnyelvi vagy idegen nyelvi mérés lesz a második napon (tárgyanként szintén 2x45 percben).

A 4. és 5. osztályosok tesztjei ennél rövidebbek, tantárgyanként 2x30 percesek lesznek, és a mérés csak egy napig tart majd.

 

Eduline

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ