Szalai Ádám bejelentette: visszavonul a válogatottságtól

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
2022. Szeptember 22. 09:00
A hétfői, olaszok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés után nem szerepel többet a magyar labdarúgó-válogatottban.

A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Szalai Ádám bejelentette, hogy lemondja szereplését a nemzeti együttesben.

A 34 éves csatár szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy pénteken a németek és hétfőn az olaszok elleni Nemzetek Ligája-találkozó lesz az utolsó két meccse címeres mezben.

"Tiszteletlennek tartom velem szemben, hogy négy-öt órával a sajtótájékoztató előtt megjelent a hír a médiában, ezért is próbáltam az utóbbi időben kerülni a szereplést. Ma ismét sikerült bebizonyítani, hogy van lejjebb... Egy dologért ülök itt, azok a szurkolóink" - kezdte a beszédét az FC Basel futballistája.

Szalai Ádám arról számolt be, hogy megfontolt döntést hozott, több hónap, sőt közel egy év leforgása alatt érlelődött meg benne ez az elhatározás, kereste azt az időpontot, amikor ennek meglépése reális lehetőség.

"A válogatott nagyon jó úton jár, remek keretünk van, amelyet egy kiváló szövetségi kapitány irányít. A Nemzetek Ligája után a következő tétmérkőzések a márciusi Eb-selejtezők lesznek, így lesz idő kitalálni, ki helyettesítsen. Mindig is nagy álmom volt, hogy a válogatottban szerepeljek. Az, hogy két Eb-n játszhattam és csapatkapitányként vezethettem az együttest, hatalmas élmény volt számomra. A támogatások és a kritikák is segítettek abban, hogy felnőtt emberré, igazi személyiséggé váljak" - mondta könnyeivel küzdve Szalai Ádám, aki köszönetet mondott az összes szövetségi kapitánynak, akinél játszott, a jelenlegi és korábbi játékostársaknak, valamint a szurkolóknak.

A búcsúzó csapatkapitány külön kiemelte Csányi Sándor MLSZ-elnököt, mert "örökhálával" tartozik neki, amiért nehéz időszakokban is támogatta őt. Szalai Ádám azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt években csodás pillanatokat élt át, mert az a fajta összefogás, csapat- és hazaszeretet, amit megtapasztalt, szerinte egyedülálló az egész világon.

Marco Rossi szövetségi kapitány a bejelentés nyomán azt mondta, megértően áll Szalai döntéséhez, még akkor is, ha komoly gondot okoz a válogatottnak. „Ez sem személyes nézőpontból, sem a válogatott szempontjából nem vidám pillanat” – fogalmazott. Szerinte rendkívüli játékost veszített el a csapat, akinek nehéz lesz megoldani a pótlását.

Szalai Ádám 2009 februárjában mutatkozott be az akkor Erwin Koeman szövetségi kapitány irányította magyar válogatottban egy Izrael elleni, 1-0-ra elveszített felkészülési mérkőzésen. Az első tétmeccsét a következő év szeptemberében, Moldova elleni Eb-selejtezőn lépett pályára, amelyet 2-1-re megnyert a magyar csapat, amelyet akkor már Egervári Sándor irányított. Kezdőként 2010 októberében, a Mainz játékosaként focizott először a nemzeti csapatban, és mesterhármast lőtt San Marinónak.

2011 elején súlyos térdsérülést szenvedett, amely miatt közel egy évet kellett kihagynia.

2013 októberében emlékezetes nyilatkozatot adott azt követően, hogy a válogatott Amszterdamban 8-1-re kikapott a holland válogatottól. Kijelentette, hogy a magyar szurkolókat két évtizede folyamatosan átverik, a hazai közegben nincs őszinte beszéd. „Annyira le vagyunk maradva a képzésben, hogy az valami elképesztő. Az elszántság és a fejlődni akarás hiányzik, aki tanulni akar, az nézze meg, hogyan működnek az európai topcsapatok. Ebből fog a magyar válogatott élni, nem most, 25-27 évesen fogunk megtanulni futballozni” – fogalmazott.

A következő évben, miután Pintér Attila akkori szövetségi kapitány nem hívta meg a válogatottba, jelezte, hogy amíg ez a tréner irányítja a csapatot, nem is kíván rendelkezésre állni. Pintér öt meccsen ült a kispadon, a helyére megbízott szakvezetőként Dárdai Pál érkezett, akinek azonnal bekerült a keretébe Szalai.

A 2016-os franciaországi Eb első csoportmeccsén gólt lőtt az osztrákoknak – negyvennégy év után az első magyar találatot a kontinenstornán. Gólt szerzett a tavalyi Eb-n is a németek elleni csoportmeccsen. Abban is jelentős szerepe volt, hogy azon a megmérettetésen ott lehetett a válogatott: az Izland elleni sorsdöntő pótselejtező előtt gyújtó hangú beszédet mondott az öltözőben.

Marco Rossi az MTI érdeklődésére elárulta, Szalai Ádám hétfőn, a keret első találkozójának alkalmával közölte a társaival az elhatározását, a szakmai stáb pedig egy szűk hónapja tudott arról, hogy "komolyak ezek a szándékok".

"Szalai a következő két meccsen ugyanazt a csapatkapitányi szerepet tölti be, mint eddig. Azt kívánjuk, elégedetten tudjon búcsút venni ettől, ami egy csatár esetében nemcsak a győzelmet, hanem a rúgott gólt is jelenti"- fogalmazott Rossi.
 
A magyar válogatott pénteken csoportelsőként látogat a mögötte egy pont hátránnyal második Németországhoz, majd három nappal a lipcsei mérkőzés után a Puskás Arénában fogadja az Európa-bajnok olasz csapatot a Nemzetek Ligája csoportkörének zárásán.

A sajtótájékoztatót IDE kattintva nézheti meg.

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ