A történelmi aszály ellenére idén is több mint 10 tonna búzát adományoztak Tolna megye gazdái

Fotó: Csíki Szende / Rádió Antritt
2022. Szeptember 23. 10:08
Idén is folytatódott a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű program, amelynek keretében a Kárpád-medence gazdatársadalma tesz tanúbizonyságot segítő szándékú összefogásáról. Évről évre az adományozott búzából őrölt lisztet rászoruló szervezetekhez juttatnak el a kezdeményezők.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Tolna megyei csoportjának szeptember 22-én, a Szekszárdon szervezett adományozó ünnepségen adták át jelképesen azt a hét és fél tonnányi lisztet, amelyet a Tolna megyében élő rászoruló családoknak osztanak szét. Az ünnepségen részt vett Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna megyei szervezetének elnöke; Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) főtitkára; Rittlinger József, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumi elnöke; Csike György, a MAGOSZ Tolna megyei elnöke és Zsikó Zoltán, a Magyarok Kenyere Program Tolna megyei nagykövete.

Vendégh Edit az eseményen elmondta, hogy Tolna megyében idén 83 adományozó összesen 10.320 kg búzát adakozott a nemes cél érdekében, amelyet a dunaföldvári GOF Hungary Kft. malmában őröltek meg és a saját felajánlásukkal kiegészítve 7.500 kg liszt lett a végeredmény.

– Minden évben erre a tíz tonna körüli adományra alapozunk, ezt célozzuk meg. Természetesen vannak olyan évek, amikor sokkal több búza terem, ilyenkor akár 12 tonna búzát is sikerül összegyűjteni. A 2021-es és a 2022-es esztendő ezt a tíz tonna körüli eredményt produkálta. Nagyon büszke vagyok a Tolna megyei gazdálkodókra, hogy ilyen aszályos évben is ennyi búzát tudtak felajánlani és fontos nekik az, hogy ne csak a saját boldogulásokat tartsák szem előtt – hangsúlyozta a NAK Tolna megyei szervezetének elnöke. Hozzáfűzte, hogy a következő években is folytatni kívánják a programot, és mivel a Magyarok Kenyere Alapítvány közhasznú szervezet lett, így akár a nem gazdálkodó állampolgárok is felajánlhatják a személyi jövedelemadójuk 1%-át a karitatív cél érdekében.

(Rittlinger József, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumi elnöke. Fotó: Csíki Szende/RádióAntritt)

Rittlinger Józseftől megtudtuk, hogy az egész gazdatársadalmat megmozgató kezdeményezés még 2010-ben vette kezdetét Pécsen és ő – aki már a kezdetekkor kivette részét a munkából – sosem hitte, hogy ekkora összefogássá nő az, ami egy kósza gondolattal indult. 

– A mozgalom indulásakor csupán 10 tonna gabona gyűlt össze, amely mostanra 1100 tonnára növekedett. Az évek alatt azt láttuk, hogy a gazdatársadalom segítőkész, a gazdák beálltak a sorba és egyre több adomány gyűlt. Mára már azt tapasztaljuk, hogy nemcsak a gazdák lépnek be a programba, hanem pénzadományok is érkeznek magánszemélyektől, szervezetektől – tájékoztatott Rittlinger Józef.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem kezdeményezés idén a NAK Magyarok Kenyere Nonprofit Közhasznú Kft. által, de továbbra is a MAGOSZ, valamint a Magyarok Kenyere Alapítvány közreműködésével került megrendezésre. A mozgalomról bővebben ide kattintva tájékozódhatnak.

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ