Rendkívüli kormánydöntés után jönnek a legújabb kormányzati bejelentések

2022. Szeptember 29. 11:50
A kormány szerdai ülése után Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormány szerdai ülésén történtekről beszél és ismerteti a részleteket.

Nemzeti konzultáció indul!

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, döntöttek az indulásról. Mindenki láthatja, hogy Európa nehéz helyzetben van, a háború és a szankciók miatt megnőttek az energiaárak, a családok a szankciós felárat kénytelen fizetni, ez sokszor 4-5-szörös árat jelent. A rezsicsökkentés átlagosan 181 ezer forintos segítséget jelent havonta egy családnak, ilyen másutt a világon nincs - mondta. Hozzátette, hogy a szankciók meghozatala óta eltelt 4 hónapban látszik, hogy Európa fizeti Oroszországot és a háború árát. A magyar kormány szerint kiemelten fontos, hogy az elitek helyett az emberek mondhassák meg a véleményüket a szankciókról. Ezért fogadtuk el a Fidesz-frakció kezdeményezését. Morális alapon sem fogadhatunk el olyan döntéseket, amelyek Oroszországot segítik és hozzák jobb helyzetbe, tette hozzá Gulyás Gergely.

Téli szünet
Gulyás Gergely: Hosszabb lesz idén a téli szünet, december 22-január 8-ig lesz szünet az iskolákban. Ebben az időszakban kormányzati igazgatási szünet lesz, a dolgozóknak ki kell venniük a szabadságot.

Önkormányzatok
Gulyás Gergely:
tárgyaltunk az önkormányzatokkal, Balla György miniszteri biztosként koordinálja a nagyobb és kisebb önkormányzatok, valamint az érintett minisztériumok közötti tárgyalást. Kiadáscsökkentést kell elérni az energetikai területen, ha mindent megtesznek az önkormányzatok, akkor is azok lesznek közülük többségben, akik kormányzati segítségre szorulnak.

Jöhetnek a kérdések:

Kifizetési stop lesz vagy sem?
Gulyás Gergely:
minden, stopról szóló hír tévedés. Többször volt már olyan, hogy kifizetéseket a PM jóváhagyásával lehet teljesíteni. Magyarország elkötelezett a 4,9 százalékos költségvetési hiány tartása mellett. Fizetőképességbeli problémái a kormánynak nincs, mindent megteszünk azért, hogy a hiánycélt tartsuk. A magyar gazdaság kifejezetten jól teljesít, fundamentumai erősek, munkanélküliségi folyamatok nem indultak be.

Mi a véleménye a kormánynak az Északi Áramlat vezeték megrongálásáról?
Gulyás Gergely:
súlyos helyzet állt elő. Mi nem találgatunk, ki kell vizsgálni a helyzetet. Magyarországon a tárolókapacitás nagy, ennek 70 százaléka fel van töltve, biztonságban vagyunk.

Nemzeti konzultáció: mikor, milyen kérdésekkel?
Gulyás Gergely
: a kérdések hamarosan jönnek, napokon belül, október közepén indul a konzultáció.

Támogatja-e a kormány a 8. szankciós csomagot?
Gulyás Gergely:
Ha energetikai szankció van a csomagban, nem tudjuk és nem is fogjuk támogatni.

Mennyibe kerül a Nemzeti konzultáció?
Gulyás Gergely:
utólag elszámolunk minden forinttal.

Miért lehet mélyponton a forint az euróval és a dollárral szemben is?
Gulyás Gergely:
jelentős kilengések voltak a forint árfolyama körül. Gazdasági okai ezeknek a mozgásoknak nincsen, a költségvetés helyzete stabil. A monetáris beavatkozás a jegybankhoz tartozik.

Az MVM előre hozta a számlafizetési határidőt, már a nyugdíj érkezése előtt utalni kell. Mit tesz a kormány?
Gulyás Gergely:
az MVM állami tulajdonú cég, ezért mindenkit megnyugtatok, mindenféle következmény nélkül elég 15-éig fizetni, a korábbi határidő érvényes.

Hol tart az állami gázspórolási program? Gondolkodik-e 4 napos munkahétről a kormány? Hogyan spórol a miniszter?
Gulyás Gergely:
a minisztériumokban a 18 fokot igyekszünk tartani, nem gondolkodunk 4 napos munkahétben, különösen a koronavírus-válság után. Személyesen: én eddig sem pazaroltam az energiát, eddig sem voltam nagy fogyasztó.
Szentkirályi Alexandra: én is eszerint járok el, odafigyelünk hogy ne égjen feleslegesen a villany és ne pazaroljunk energiát és a lányomnak is a spórolást tanítom.

Tűzifaprogram: szinte lehetetlen a megrendelés, 2 hónapos várólisták vannak. Barkácsboltokban 120 ezer forintokért lehet tűzifát kapni. Mi lesz így?
Gulyás Gergely:
az erdőgazdaságok és az agrártárca vállalta a 10 köbméter fa biztosítását. A pilis Parkerdőnél vannak kisebb-nagyobb gondok. Nem mondtuk, hogy nem kell majd várni. Az a fontos, hogy november közepéig-végéig jusson hozzá a fához. Ez volt a vállalás.

Téli szünet: az őszi szünet lesz rövidebb?
Gulyás Gergely
: az őszi szünet 3 napja tevődik át a téli szünetre, de központi döntés nem lesz. A hétfő és a kedd hosszú hétvége.

Ha nem lesz uniós pénz, honnan lesz pénz, kikkel tárgyal a kormány?
Gulyás Gergely:
a helyreállítási alap hitelpénzeiről beszélt Orbán Viktor, hogy azt vagy felvesszük, vagy nem. Ha nem onnan vesszük fel, felvesszük máshonnan. Az uniós forrásokkal kapcsolatos tárgyalások viszont jól állnak. Nincs okunk azt feltételezni, hogy Magyarország ne jutna hozzá a nekünk járó uniós forrásokhoz.

A hitellel kapcsolatban mik a lehetőségek?
Gulyás Gergely:
elsősorban az unióval tárgyalunk, de bármilyen lehetőség rendelkezésre áll.

Eddig milyen pénzek folytak be a honvédelmi, illetve a rezsivédelmi alapba?
Gulyás Gergely:
időarányosan jól állunk, a nagyobbik része befolyt a pénznek, valamivel több is a vártnál, mert a bányajáradék emelkedik.

Jövő héten tanársztrájk lesz. El tudnak érni vele valamit?
Gulyás Gergely:
azon dolgozunk, hogy magasabb jövedelmet biztosítsunk a tanároknak. A jogellenes akciókban néhány tucat ember vesz részt. Mindenkinek azt tudom csak mondani, hogy a jogszerű tiltakozás lehetőségei Magyarországon adottak. Más országokban nem lehet sztrájkolni, nálunk is. A tanároknak idén is emeltünk, jövőre is fogunk. De a helyzet az, hogy itt vagyunk egy energia-, inflációs és gazdasági válság közepén. Ehhez képest álljuk a szavunkat, ha tudunk az ígért emelés fölött adni, készen állunk rá. Nem a jó szándék hiányzik. Csak fejet hajthatunk a tanárok magatartása előtt.

Marad-e hosszú távon az extraprofitadó?
Gulyás Gergely:
2022-ben és 2023-ban marad, ez a döntés.

Polgármesterek szerint bevezethető lenne az energiára önkormányzati ársapka. Lehet ez?
Gulyás Gergely:
nem látok rá esélyt. Mert nem tudni, hogy akkor ki fizeti ki a különbözetet. Látszik, hogy a vége az lesz, hogy az államnak is segítenie kell. De elvárható, hogy a tehetősebb önkormányzatok a helyzethez járuljanak hozzá. Balla György koordinálja biztosként ezt az egyeztetést. Olyan helyzetben vagyunk, amely mindenkinek fáj. Mindenkinek meg kell tenni, amit meg tud tenni, a maga helyén, a maga erejéből. Generális megoldás tehát nem lesz.

Úszásoktatás - Felmondták a megállapodásokat sok helyen. Tudnak-e erről?
Gulyás Gergely:
az uszodák fenntartása kiemelten a legnagyobb költség. Ezért minden uszodát nem fogunk tudni nyitva tartani, akárki tartja is fenn. Az a kérdés, hogy hol és mit kell bezárni. Az egyik szempont a földrajzi elhelyezkedés (két egymás melletti uszoda közül az egyik bezárható) a másik az, hogy hol van tömeg- és versenysport. Ahol van tömeg- és versenysport, ott nyitva kell tartani.

Pegasus-ügy - Több cég közbeiktatásával szerezte be a kormány a kémszoftvert. És egy másik szoftver beszerzése is tervben van közösségi médiás figyelésre. Miért van szükség erre?
Gulyás Gergely:
a kérdés első felére az a válasz, hogy a világ egyetlen országa sem hozza nyilvánosságra, hogy milyen eszközöket alkalmaz a titkosszolgálat. Utóbbi kérdésre a válasz az, hogy nincs ilyen beszerzés, értelmetlen.

Határvédelem - Hogyan változik most a védekezés?
Gulyás Gergely:
a határvadászok közül több százan már rendes, rendőri munkát tudnak végezni.

Szijjártó Péter azt mondta, most kifejezetten fontos a Török Áramlat biztonsága. Hogyan értékeli a helyzetet?
Gulyás Gergely:
az Északi Áramlatot érintő támadás nem érint minket, csak az Ukrajnán keresztüli gáz.

Mi lesz, ha Brüsszel nem adna uniós pénzt?
Gulyás Gergely:
ez rosszhiszeműség volna, ezért nem ebből indulunk ki. A kérések közül vannak nevetségesek, mint a vagyonnyilatkozati rész, van tárgyalásra méltó, például az egyindulós közbeszerzések ügye.

Mi lesz a 800 ezer forintos pedagógusbér-menetrend?
Gulyás Gergely:
tárgyalunk az EU-val, miközben a baloldal mindent megtesz azért, hogy az ország ne kapja meg az őt megillető forrásokat. Ha lesz megállapodás, ennek része lehetne az is, hogy a pedagógusbéreket hogyan, mikor és mennyivel emeljük meg. Tárgyalási folyamat van, nem titok, hogy az EU a béremelések 1/7-ét, 1/8-át akarja kifizetni. Tárgyalunk a Bizottsággal. Vagy megállapodásra jutunk, vagy nem. A cél az, hogy 2027-re elérjük a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Fontolgatja-e a kormány az EU-val kapcsolatos lépését, ha nem kap uniós pénzt?
Gulyás Gergely:
nem, mi nem ebben vagyunk érdekeltek.

Lesz idén nyugdíjprémium?
Gulyás Gergely:
igen, a miniszterelnök beszélt erről hétfőn, novemberben várható.

Mire alapozza a kormány az állítását, hogy Európát jobban sújtják a szankciók, mint Oroszországot? Az infláció magas, recesszió van.
Gulyás Gergely:
az energetikai szankció esetében nyugodtan kijelenthetjük, hogy Európát jobban sújtják, mint Oroszországot. 158 milliárd dollár hasznuk van eddig az energiabevételeket tekintve. Hogy cudar évük lesz-e az oroszoknak, azt majd meglátjuk. Sajnos azt is, hogy meddig folytatódik a visszaesés Európában. Ha az oroszok felverik 10-szeresére az árat, de csak a felét adják el, akkor is 5-szörös a bevétel.

2023: mikor írnak új költségvetést?
Gulyás Gergely
: az idei évről tudjuk, hogy a 4,9 százalékos hiánycél tartható, a következő évről november végén, december elején kell dönteni. Már látni fogjuk a 3. negyedévi adatokat és az energiapiaci folyamatokat is.

Lesz-e új, vétóképes csoportosulás az EU-ban az olasz választások után?
Gulyás Gergely:
az biztos, hogy erősödtek a magyar pozíciók az olasz választás után. Persze mi mindenkivel szeretnénk tárgyalóképes pozícióban lenni, függetlenül attól, hogy milyen színezetű a kormány. De Bécstől nyugatra sehol sincsen néppárti kormány, mindenképpen örülök, hogy változás van.

Kívánják emelni a fogyatékkal élők ellátását?
Gulyás Gergely:
igen, de ez nem 2023-ban lesz.

Hogyan állnak a tárgyalások a fővárosi tömegközlekedés ügyében?
Gulyás Gergely:
mindenkit megnyugtatok, hogy szigorú szabályok vannak arra, hogy egy busz meddig működőképes. Nincs okunk feltételezni, hogy a főváros ne így járna el. Nagy kár, hogy a főváros is azért alkalmaz nagy pénzért embereket, hogy ne kapjunk uniós pénzeket, amiből fejleszteni lehetne.

Sötétbe borul a főváros az energiaárak miatt?
Gulyás Gergely:
vannak önkormányzati feladatok, a közvilágítás ilyen. Valamilyen segítséget kapnak majd az önkormányzatok, de a főváros a leggazdagabb önkormányzata az országnak, kétségkívül a legtöbb közfeladattal.

A Zöld otthon programnak lesz-e folytatása?
Gulyás Gergely:
nem döntöttünk még.

Napelempályázatok - nincs kifizetés, mi történik?
Gulyás Gergely:
a pályázatok egy részét elbírálták már. Uniós forrásról van szó, amit a kiírás tartalmazott. A kifizetésekre az idei évben sor kerülhet, és bár magasabbak lettek az árak, a megspórolható energia ára is felment. Van, aki ki tudja fizetni a napelemet, van, aki nem. De nagyon sok pénz takarítható meg.

Mi indokolja az autópálya-matricák differenciált emelését?
Gulyás Gergely:
megnéztük, miből fogy sok, amiből sok fogy, azt kevésbé emeltük.

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ