Ma van a Kávé Világnapja

Fotó: Gettyimages
2022. Szeptember 29. 11:00
Az első, a „kávézás élményét ünneplő napot” 1983-ban tartották meg Japánban.

Van, aki sok tejjel, van, aki feketén, cukor és tej nélkül, és olyan is van, aki feketén, kis tejszínhabbal a tetején szereti fogyasztani. Mivel a víz után a kávé a leggyakrabban fogyasztott ital a világon, így joggal érdemel meg egy saját világnapot.

A Kávé Világnapját 2009 óta ünneplik.

Az első, a „kávézás élményét ünneplő napot” 1983-ban tartották meg Japánban. A kezdeményezés gyorsan globálissá nőtte ki magát. A kávéházak ezen a napon világszerte akciókkal, különleges kávékkal, a boltok pedig nem mindennapi ajánlatokkal várják a kávézás szerelmeseit.

Szeptember 29. ugyanakkor csak 2009 óta számít hivatalosan a kávé világnapjának. Ez a 11 év csak néhány másodpercnek tűnik ahhoz képest, hogy milyen régóta szerves része a kávézás az emberiség történetének.

A kávészemek serkentő hatásának felfedezéséhez több legenda is fűződik. Az egyik változat szerint Kr. e. 300-ban egy Káldi nevű etióp pásztor egyszer csak észrevette, hogy miután a kecskéi a piros bogyókból falatoztak, sokkal élénkebbé válnak. Ezt elmesélte a szerzeteseknek, akik úgy döntöttek, hogy megpörkölik a szemeket, és ízletes italt készítenek belőle. Egy másik elbeszélés szerint Rhazes (852-932) nevű arab orvos a kávét, amit ő „quawa-nak” hívott, élénkítő orvosságként használta pácienseinek gyógyítására. Korabeli feljegyzések szerint a kávét először a XV. században, Jemenben fogyasztották szufi szerzetesek annak élénkítő hatása miatt. Innen indulhatott világhódító útjára, ugyanis a XVI. században már Szíria és Egyiptom lakói is ismerték.

A kávé, vagyis a „fekete leves” fogyasztása Magyarországon a török étkezés elmaradhatatlan szokásaként került bele a köztudatba a XVI. században.

A világ kávéfogyasztása évről évre nő. A Nemzetközi Kávé Szervezet (ICO) összesítése szerint 2016 és 2020 között 2,1 százalékkal több kávé fogyott a Földön, és ez az érték idén várhatóan eléri a 168,4 ezer zsákot. Ez félelmetes mennyiség, ha azt vesszük, hogy egy zsák 60 kg kávészemet tartalmaz. A legnagyobb fogyasztónak Európa számít, amely idén 56,3 ezer zsáknyi kávét fog elkortyolni ebben az esztendőben az előrejelzések szerint.

A Worldatlas.com összesítése szerint a világ első 10 legnagyobb kávéfogyasztó országa közül 9 európai. Az első számú csúcstartónak Finnország tekinthető, ahol egy lakosra vetítve évente 12 kilogrammnyi kávé jut. A második legnagyobb fogyasztónak ezen a téren Norvégia (9,8 kg) számít, őt pedig Izland (8,9 kg) követi. Mi magyarok nem vagyunk ott a jelentős kávéfogyasztó nemzetek között az évi 2,-2,5 kilogramm/fő értékkel, de fontos trend idehaza, hogy egyre többen cserélik az otthoni kotyogót valamilyen minőségi kávéfőzőre.

A kávé világnapja alkalmából lássunk hát néhány érdekes tényt a kávéról, melyeket talán a legnagyobb kávérajongók sem biztos, hogy tudtak:

 •     A kávé az olaj után a világ második legnagyobb értékben forgalmazott kereskedelmi terméke.
 •     A kávéhoz tejszínt öntve 20%-al hosszabb ideig képes meleg maradni.
 •     Az ókori arab kultúrában a nők egyetlen okkal válhattak el férjüktől, ha az pocsék kávét főzött.
 •     A kávé igazából egy gyümölcs, a bogyós gyümölcsökhöz tartozik.
 •     A világ egyik legdrágább kávéja a Kopi Luwak, azaz a Cibetmacska kávé. Ennek ára 350 euró körül mozog kilónként.
 •     Az amerikaiak átlagosan évi 1100$-t költenek kávéra, körülbelül 21$-t hetente. Ez éves szinten egy új telefon ára.
 •     A finnek fogyasztják a legtöbb kávét a világon, átlagosan napi 5 csészét per fő.
 •     Brazília termeli a világ kávéjának a 40%-át.
 •     A kávé két fő típusa az Arabica és a Robusta. Az utóbbi savasabb, kesernyésebb ízű és magasabb koffeintartalommal rendelkezik. Az Arabica lágyabb, enyhén savas ízű, alacsonyabb koffeintartalommal.
 •     A világ legdrágább kávéja a Black Ivory Coffee. Akár 1.100 dollárba is kerülhet a kilónkénti ára (330.000 Ft). A cibetmacska helyett, a kávébabok itt a Thai elefántok emésztőrendszerén haladnak át először, mielőtt feldolgozásra kerülnének.
 •     Észak-Korea tartja a világ legnagyobb jegeskávéja rekordot, egy 14,228 literes csésze americano kávéval.
 •     Az amerikaiak átlagosan 400 millió csésze kávét fogyasztanak naponta.

 

turizmus.com

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ