Advent közeledtével balesetmegelőzésre figyelmeztet a katasztrófavédelem

Illusztráció: pixabay
2022. November 25. 11:00
Advent idején és karácsonykor rendszerint megemelkedik a lakástüzek száma, átlagosan naponta 25 otthon lobban lángra országszerte – figyelmeztet csütörtöki közleményében a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Emlékeztetnek, hogy az ünnepi időszakban előszeretettel gyújtunk gyertyát és fényfüzérekkel díszítjük fel az otthonunkat, amelyek tűzveszélyesek lehetnek.

Ismertetik, hogy az előző év hasonló időszakában az adventi koszorúk, fényfüzérek, csillagszórók miatt összesen 64 lakástűz keletkezett, egyes esetekben teljesen kiégett egy otthon.

Hangsúlyozzák, hogy a fő veszélyforrásoknak számító közé tartozik az adventi koszorú gyertyái alá egy-egy kis fém alátét kerüljön, emellett a gyertyák sose égjenek felügyelet nélkül, valamint a koszorú közelében ne legyenek éghető tárgyak.

Kitérnek rá, hogy a fenyőfa a fűtött lakásban hamar kiszárad, ezért nagyon könnyen meggyullad és gyorsan lángra kaphat, ezért ne gyújtsunk sosem a fán gyertyát vagy csillagszórót. A karácsonyfát pedig ne tegyük a fűtőtest közelébe.

Kiemelik, hogy az égősorokat csak megbízható forrásból szerezzük be, és ha a fényfüzérek vezetéke eldeformálódott vagy megtört, ne használjuk, mert könnyen lakástűz keletkezhet.

Az ünnepi főzés kapcsán pedig azt javasolják, hogy ha olaj vagy zsír gyulladna meg, akkor semmiképp ne öntsük ré vizet, mert az gőzzé alakulva szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből, ami mindent meggyújt maga körül és súlyos sérülést okozhat. Ehelyett fedjük le egy fedővel és zárjuk el a tűzhelyet.

radioantritt.huCopyright © 2023 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ