Már negyven OMV kútnál adható le a használt sütőolaj, mutatjuk a részleteket

Illusztráció: Pixabay
2023. Január 23. 15:30
Használt sütőolaj biztonságos gyűjtésére és tárolására alkalmas konténereket telepített 40 töltőállomásán az OMV országszerte, hívja fel a figyelmet hétfői közleményében a társaság. Egyebek mellett Pakson is elérhető a szolgáltatás.

A tájékoztatóban emlékeztetnek, hogy az étkezési célú felhasználásra már alkalmatlan sütőolaj veszélyes háztartási hulladéknak minősül, és a környezetet is súlyosan károsíthatja, ha például a lefolyóba öntik.

Az OMV a szakszerű és könnyen elérhető visszagyűjtést támogatva országszerte 40 töltőállomásán a használt sütőolaj begyűjtésére alkalmas tároló konténereket helyezett el, amelyekbe a lakosság szivárgásmentesen lezárt tároló edényekben – lehetőség szerint az erre legalkalmasabb csavarzáras PET palackokban – biztonságosan lerakhatja a használatra már alkalmatlan zsiradékot.

Kitérnek rá, hogy a tárolókban elhelyezhető vaj, zsír, margarin, romlott és lejárt étolaj, használt sütőolaj és sütőzsír is. A konténerek éjjel-nappal használhatók, elszállításukról és pótlásukról az OMV partnere, a használt sütőolaj begyűjtésére és kezelésére szakosodott H-Bio Kft. gondoskodik.

Mint írják, a hulladék a begyűjtést követően a megfelelő tisztítási folyamatok után, biodízel előállító üzembe kerül. A feldolgozási folyamat során a sütőolajat metanollal keverik össze, aminek eredményeként az olajban található glicerin leválik, míg a metanol az olaj zsírsavaihoz kötődik. Az eljárás végterméke, a bekeverésre már alkalmas minőségű biogázolaj a dízelgyártásban kerül felhasználásra, ezáltal a hajtóanyag karbonlábnyoma is kisebb lesz. 

„Az OMV nagy hangsúlyt kíván fektetni a jövőben a körforgásos gazdasági megoldásokra, amelyet az éghajlatváltozás kihívásainak kezelése érdekében tesz” – mondta Balogh Tibor, az OMV Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. „Örömünkre szolgál, hogy a töltőállomásainkra kihelyezett gyűjtőkonténereknek köszönhetően egy újabb lépést tehetünk a környezetünk megóvása felé.”

Hozzáteszik, hogy az OMV a tavaly év végén telepített 40 tároló mellett – a tapasztalatok és igények értékelését követően – folyamatosan további gyűjtőkonténerekkel bővíti magyarországi hálózatát. A használt sütőolaj tárolók elérhetősége itt található.

radioantritt.huCopyright © 2023 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ