Tolna csúcsán

Fotó: Hosszúhetényi Turista Egyesület Facebook-oldala
2023. Január 26. 08:30
A Hosszúhetényi Turista Egyesület – amelyiknek számos szekszárdi tagja is van – legközelebb a Kelet-Mecsekbe várja a túrázókat.

Kilencven évvel ezelőtt született Rockenbauer Pál, természetjáró, világutazó, televíziós szerkesztő, a magyar természetfilmezés egyik megteremtője. A legtöbben az országjáró kéktúrafilmjeiről, a tévében többször is vetített Másfélmillió lépés Magyarországon, illetve az …és még egymillió lépés című sorozatairól ismerik.

A 90. évfordulón – egy emlékévhez méltó módon – a Hosszúhetényi Turista Egyesület (HOTE) a Zengővárkonyi Önkormányzattal közösen egy öt túrából álló programsorozatot szervezett, amelyiken bárki ingyenesen részt vehet, és felidézheti a Rockenbauerrel, vagy a túrázással, a természetjárással kapcsolatos emlékeit és az élményeit.

A következő program nem véletlenül viseli a Dobogóra fel! címet, hiszen február 4-én (szombaton), Tolna vármegye legmagasabb pontját, a Dobogót hódíthatják meg a kalandra éhes túrázók.

Reggel 8 órakor indulnak a bakancsosok Hosszúhetényből, a Tavasz Vendéglő előtti térről. Az utat az Ősbükkös felé veszik, ezután következik a Korsoma rét, a Miske tető, a Cigány-hegy, majd elérik Tolna vármegye legmagasabb pontját, az 593 méteres magasságban található Dobogót. Ezután Szószék felé veszik az irányt, de útba ejtik Lakkeri fenyvest, a Szürke rétet, a Hidasi-völgyet, Pusztabányát, és visszatérnek Hosszúheténybe. A túra körülbelül hét órát vesz igénybe, és a hossza 22 km, a szintemelkedés pedig összesen 680 méter.

A gyalogtúra közepesen nehéz, és érdemes odafigyelni a megfelelő felszerelésre is. Szükséges egy jó túrabakancs (mert a sportcipő átázik, nem tartja a bokát, nem védi alulról a talpat a kövektől, illetve csúszik), és lehetőség szerint kamásli, réteges öltözködés, esetleg túrabot (mert kíméli a lábat, és több izmot mozgat meg, mint a bot nélküli túrázás), valamint hátizsák az egész napos víz- és élelmiszer-mennyiség hordozására.

A Hosszúhetényi Turista Egyesület – amelyiknek számos szekszárdi tagja is van – mindenkit szeretettel vár a következő túráján, a Kelet-Mecsekben!

További információ található ide kattintva.  

radioantritt.huCopyright © 2023 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ