Régészek jó állapotban megmaradt fűszereket találtak egy balti-tengeri hajóroncsban

Fotó: Gettyimages
2023. Március 05. 15:00
Egyedülálló rejtekhelyre bukkantak, ahol jó állapotban megmaradt fűszereket - sáfrányfüzértől szemes borsig és gyömbérig - találtak egy királyi hajó roncsában, amely több mint ötszáz éve süllyedt el Svédország balti-tengeri partjánál - közölték régészek.

A János dán és norvég király tulajdonában lévő Gribshund roncsa Ronneby partjánál nyugszik a mélyben, miután 1495-ben kigyulladt és elsüllyedt, miközben a király Svédországban tartott politikai találkozóra tartott.

A hajóroncsot az 1960-as években fedezték fel sportbúvárok, az elmúlt években szórványos feltárásokat végeztek rajta. A korábbi merülések során orrszobrokat és gerendákat találtak. A fűszerek a legutóbbi, Brendan Foley, a Lundi Egyetem régész kutatója vezette feltárások során kerültek elő a roncsba lerakódott üledékből.

"A Balti-tenger igen sajátos - kevés az oxigén, alacsony a hőmérséklet, kevés a sótartalom, így sok szerves dolog jó állapotban marad meg benne, amelyek a világóceánok rendszerében nem maradnának meg ennyire épen" - mondta Foley.

"Ilyen fűszereket találni azonban eléggé rendkívüli" - tette hozzá.

A fűszerek valaha státuszszimbólumnak számítottak, csak a gazdagok engedhették meg maguknak a sáfrányt és a fokhagymát, amelyeket Európán kívülről hoztak be. A hajón talált fűszereket János király vihette magával Svédországba.

A leletet tanulmányozó Mikael Larsson, a Lundi Egyetem kutatója szerint ez az egyetlen olyan régészeti lelőhely, ahol sáfrányt találtak, ezért is egyedülálló és különleges.

mti

radioantritt.huCopyright © 2023 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ