Régi képeket várnak az Országzászlóról

Illusztráció: pixabay
2023. Május 24. 08:30
Közösségi adakozásból felújítanák, rekonstruálnák a Béla király téren található Országzászlót, és ehhez várnak 1947 előtti fényképeket – mondta el a Rádió Antrittnak dr. Tóth Csaba Attila, a kezdeményezők képviselője.

Konrád Sándor alkotását a belvárosi templom mellett helyezték el, és 1939. október 29-én avatták fel. Tíz évvel később, 1848 centenáriumán alakították át ’48-as emlékművé, mint oly sok helyen az országban. Az átalakítást egyébként maga az alkotó végezte.

2013-ban a szekszárdi városvezetés jeligés pályázaton választotta ki az új 1848-as emlékmű alkotóját, és a pályázatra hat helyi művészt hívott meg. A testület a Képző- és Iparművészeti Lektorátus szakvéleménye alapján Fusz György keramikus- és szobrászművész pályaművének a megvalósítása mellett döntött, amelyik akkor az átalakítás alatt álló történelmi főtéren kapott helyet. A régi ’48-as emlékműből – az egykori országzászlóból – újra a nemzeti lobogót tartó alkotást „faragtak”, amelyik már nyomokban sem tartalmazta az eredeti elemeket, amelyeket Konrád 1938-ban készített.

A régi Országzászló helyreállítását szorgalmazza egy szekszárdi csoport, amelyik most olyan fényképeket vár, amelyeken a Konrád-féle eredeti emlékmű szerepel. Ha rendelkezik valaki 1939 és 1947 között készült fotóval, kérik, hogy jelentkezzen Tóth Csaba Attilánál a drtothcsabaattila@gmail.hu címen.

(Fotó: Tóth Csaba Attila) 

radioantritt.huCopyright © 2023 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ