Lehet vasárnap füvet nyírni Szekszárdon

Illusztráció: Pixabay
2023. Május 23. 11:35
„Vasárnap nem szabad füvet nyírni” felütéssel jelent meg egy írás május 21-én az egyik Tolna vármegyei hírportál oldalán. Mindenkit megnyugtatunk, lehet füvet nyírni a hét utolsó napján is Szekszárdon.

Az úgynevezett zajvédelemről Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2011. (III. 9.) önkormányzati rendelete gondoskodik, amelyik szabályozza többek között azt is, hogy a szekszárdi magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő zajos tevékenység mikor végezhető.

Tisztázzuk az elején, hogy a helyi rendelet szerint mit jelent a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő zajos tevékenység. Ez olyan zajokozással járó, egyéb előírásban nem szabályozott, háztartáson belüli cselekvés, amelyik alkalmas mások nyugalmának a zavarására (pl.: sport, játék, tűzijáték, robbanómotoros kerti gép üzemeltetése, szivattyúzás, favágás, fűrészelés, háziállattartás, fúrás, vésés, kalapálás, építkezéssel, lakásfelújítással kapcsolatos tevékenységek, zenélés vagy médiahallgatás stb.).

A szekszárdi rendeletben ez áll:

„Munkahelyek igényeit, magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő, zajjal járó tevékenységekkel kapcsolatos szabályok:

6. § (1) Magánszemély, háztartási igényeit kielégítő zajt keltő tevékenységet – a rendkívüli kárelhárítás esetét kivéve (pl. veszélyesnek ítélt fa kivágása) – nem végezhet:

a) nyári időszámítás szerinti időszakban:

aa) munkanapokon, szabadnapon 21.00 és 7.00 óra között,

ab) munkaszüneti napokon 21.00 óra és 9.00 óra között, valamint 12.00 óra és 16.00 óra között,

b) téli időszámítás szerinti időszakban:

ba) munkanapokon, szabadnapon 19.00 óra és 7.00 óra között,

bb) munkaszüneti napokon 19.00 óra és 9.00 óra között, valamint 12.00 óra és 16.00 óra között.”

Összefoglalva és tisztázva tehát: a nyári időszakban – amikor a fű is nő – munkanapokon és szombaton reggel 7-től este 9-ig nyírhatja a magánszemély a füvet. Vasárnap reggel 9-től déli 12 óráig lehet füvet nyírni Szekszárdon, majd rövid délutáni szünetet követően 16 órától este 9-ig van erre lehetősége a magánszemélyeknek.

radioantritt.huCopyright © 2023 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ