Kesztyűs kézzel

Illusztráció: Pixabay
2023. Május 24. 10:30
A kesztyűkészítő mint szakma egy kézműves életpálya első lépcsőfoka lehet.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) és a Manual Divat Kft. szervezésében meghatározó kesztyűs vállalkozások képviselői, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzési intézményirányítási osztályvezetője, a Kreatív Ágazati Készségtanács két tagja, valamint a Baranya Megyei Szakképzési centrum vezetői egyeztettek arról a javaslatról, hogy a kesztyűkészítő, a bőrtermékkészítő szakmairányaként kerüljön be a Szakmajegyzékbe, hogy lehessen újra kesztyűs szakmát tanulni Magyarországon.

Jelenleg szakmai oktatás és szakmai képzés sem elérhető az érdeklődők számára, amelyiknek a keretében a manufakturális – és Pécsen nemes tradíciókkal rendelkező – kesztyűkészítés fortélyai elsajátíthatók lennének, illetve amelyiknek az elvégzésével államilag elismert végzettséghez, szakmáshoz juthatnának.

Az egyeztetésen elhangzott, hogy az új duális képzés kitűnő lehetőséget biztosíthat a szakma újbóli felfedezéséhez, a megfelelő képzettség megszerzéséhez a fiataloknak és idősebbeknek egyaránt, valamint anyagi támogatást biztosíthat a vállalkozások számára, hogy a megfelelő utánpótlás-nevelésüket megteremthessék.

A kesztyűkészítő mint szakma egy kézműves életpálya első lépcsőfoka lehet, amelyikre a könnyűipari technikusi, valamit a kreatív ipari felsőoktatási képzési lehetőségek épülhetnek.

A fórum és a kezdeményezés legfőbb célja, hogy a Baranyában évszázados hagyományokkal bíró szakma továbbra is méltó helyét foglalhassa el a mesterségek között.

Az egyeztetésen a következő szervezetek vettek részt: Kulturális és Innovációs Minisztérium, Kreatív Ágazati Készségtanács, Baranya Megyei Szakképzési Centrum, Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, Bene Kesztyű Kft., Gant Pécsi Kesztyű Kft., Hegedűs Anna, Hestra Hungary Kft., Hunor Beatrix Kft., Manifaktor Kft., Manual Divat Kft., Marylla Bőrdíszműgyártó Kft., Szendelbacher Kesztyűs Kft., Tubák Kesztyű.

radioantritt.huCopyright © 2023 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ