Nincs polgármestere Szekszárdnak?!

Illusztráció: Csíki Szende/Rádió Antritt
2023. Május 25. 10:00
Információink szerint Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 9 óra után nem sokkal zárt ülésen tárgyalta Ács Rezső polgármester összeférhetetlenségét.

Kiderült, hogy törvény szerint a 3000 fő feletti település főállású polgármestere más kereső foglalkozást nem folytathat, egyéb tevékenységéért díjazást nem fogadhat el. Mivel Ács Rezsőnek a vagyonnyilatkozata szerint van egyéb rendszeres havi jövedelme, ezért nem lehet polgármester. A Közgyűlés megállapította az összeférhetetlenséget.

Frissítés 

Bomba Gábor, a szekszárdi Közgyűlés Éljen Szekszárd frakciójának vezetője érdeklődésünkre közölte: Ács Rezső polgármester jövedelmére egy korábbi, Átlátszóban megjelent cikk hívta fel a figyelmünket. Ács feltehetően 2017. évtől folyamatosan betölt a főállású polgármesteri állása mellett egy másik állást. Ez az E.R.Ö.V. Zrt. stratégiai tanács elnöki tisztsége. Ezért havi 300 ezer forint juttatásban részesül. Ezen állásról szóló információkat a mai napon az E.R.Ö.V. vezetője is megerősítette. A két tisztség összeférhetetlen. Ács Rezső ezt az összeférhetetlenséget 30 napon belül nem szüntette meg, így a közgyűlés nem tehetett mást, minthogy megállapította az összeférhetetlenséget és megszüntette a polgármester jogviszonyát. A döntést követő napon ez hatályba lép, azt követően a polgármesteri feladatokat az alpolgármester látja el. A  közgyűlés döntése ellen a polgármester természetesen jogorvoslattal élhet, 5 napon belül bírósághoz fordulat, ha ez megtörténik a végső döntést a bíróság hozza meg.

Frissítés II. 

Ács Rezső polgármester az elmúlt órában politikusi Facebook-oldalán reagált a történtekre.  

Mint fogalmaz: Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyűlése zárt ülésen ma olyan döntést hozott, mellyel a többség egyértelmű szándéka ellehetetleníteni munkáját, és az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. Stratégiai Tanácsadó Testületében betöltött pozícióját használták fel arra, hogy kimondják az összeférhetetlenséget és megszüntessék polgármesteri jogviszonyát.

A döntést természetesen minden lehetséges jogi úton megtámadom. Az ERÖV Zrt. Stratégiai Tanácsadó Testületében hosszú évek óta betöltött elnöki tisztemet soha nem titkoltam, az érte kapott juttatást minden évben szerepeltettem a vagyonbevallásomban. Soha senki nem kifogásolta. Ha a két pozíció valóban összeférhetetlen, akkor is ragaszkodom ahhoz a jogomhoz, hogy én döntsem el, miképp oldom fel azt, vagyis, hogy melyik tisztségemről mondok le. Én vagyok Szekszárd polgármestere és a jövő évi választásokig az is maradok – írja bejegyzésében Ács Rezső polgármester.

Hozzáteszi, hogy 2019-ben több mint hatezer szekszárdi szavazó tisztelte meg bizalmával, nem a Közgyűlés választotta ebbe a tisztségébe.

radioantritt.huCopyright © 2023 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ